Într-o tabără de odihnă din Ungheni, Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au găsit produse cu termenul expirat și produse alterate.

Potrivit unui comunicat de presă al ANSA, timp de o săptămână colaboratorii de la subdiviziunea teritorială ANSA din Ungheni au

efectuat 2 controale inopinate la blocurile alimentare din taberele de odihnă a copiilor, în cadrul a 5 unităţi comerciale, într-o unitate de alimentaţie publică şi la un punct de colectare a laptelui din raza teritorială gestionată.

În timpul controlului, la una dintre taberele evaluate s-a constatat că nu toate produse alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă provenienţa. Au fost depistate produse neconforme, cu termenul expirat, ba chiar și cașcaval cu mucegai: brânză de vaci – 20 kg; smântână – 10 kg; carne de bovină – 5 kg; caşcaval cu cheag tare – 5 kg; carne de pui -45 kg, bifidoc – 20 kg.

În timpul controlului a sosit distribuitorul produselor alimentare, care, de asemenea, a fost evaluat privind condiţiile de transportare a produselor alimentare. S-a stabilit ca atare că produsele alimentare de origine vegetală sunt transportate laolaltă cu produse alimentare de origine animală. Personalul care asigura transportarea şi manipularea produselor alimentare nu fusese supus controlului medical şi nu dispunea de vestimentaţia specială de protecţie sanitară a produselor alimentare.

În acelaşi timp, din cauzza nerespectării condiţiilor termice de păstrare a produselor uşor alterabile, anumite produse, distribuite deja, s-au dovedit neconforme (aveau ambalajul bombat). Produsele neconforme au fost ridicate şi nimicite. Ca urmare a controlului a fost întocmit proces-verbal de contravenţie.

Tot în această perioadă, la o unitate comercială au fost depistate produse alimentare cu termen de valabilitate expirat şi fără acte de provenienţă (lapte – 4,5 litri; unt – 2 kg; parizer din carne de găină – 1,2 kg). Produse au fost nimicite.

În total, în urma controalelor efectuate de către inspectori au fost întocmite 9 acte de control, 5 prescripţii şi 2 procese-verbale de contravenţie.