Lista medicamentelor compensate a fost modificată printr-un ordin emis de ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan la finele lunii trecute. Au fost incluse mai multe denumiri de preparate destinate, cu precădere, tratamentului bolilor rare.

Potrivit ordinului amintit, trei dintre cele 12 preparate incluse (privind tratamentul fibrozei chistice la copii, a maladiei rare epidermoliza buloasă și infecțiilor respiratorii acute la copii) vor fi gratuite. Șapte preparate vor fi compensate în proporție de 70 la sută. Este vorba de medicamente necesare pentru tratamentul maladiilor neurologice și gastrologice la adulți, dar și pentru controlul durerii la pacienții oncologici. Două preparate (indicate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer) vor fi compensate în proporție de 30 la sută.

Cele cinci preparate substituite au efecte terapeutice mai bune, potrivit specialiştilor. De pildă Cetirizinumul, prescris anterior pentru IRVA, a fost înlocuit cu Ibuprofen. Preparatul indicat pentru dureri lombare, Tolperisonum, a fost înlocuit cu Tizanidinum. Dexketoprofenum nu va mai fi indicat pentru artrite reactive, ci pentru controlul durerii la maladiile oncologice.

Ca urmare a acestor modificări, de medicamente compensate vor beneficia, în premieră, persoanele diagnosticate cu depresie, Alzheimer și bolnavii oncologici, care au nevoie de preparate pentru atenuarea durerii.

Cele 12 medicamente comune internaționale noi vor fi indicate pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute la copii: aproximativ 200 de mii de copii vor beneficia de acestea. Alţii 33 vor beneficia de tratamentul fibrozei chistice, iar alţi 70 – de tratamentul epidermolizei buloase.

Aproximativ 120 de adulţi vor beneficia de medicamente destinate pentru tratamentul durerilor lombare. Circa 50 de mii de pacienţi vor avea parte de preparate destinate controlului durerii în cazul maladiilor oncologice.

Ministerul Sănătăţii a alocat în anul curent mai bine de 522 de milioane de lei pentru procurarea medicamentelor compensate. Deocamdată au fost cheltuite 238 milioane 870 mii lei – 46 la sută din volumul preconizat.