Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” a inițiat, la sfârșitul lunii mai, tabăra „Construiește o casă”, destinată unei mame cu cinci copii din orașul Drochia, care în acest moment nu are un acoperiș deasupra capului. Datorită sprijinului oferit de mai multe organizații și persoane din România, familia Carpenco în curând va avea o casă.

Proiectul inițiat de organizația unionistă „Tinerii Moldovei” a adunat în jur de 50 de voluntari. Aceștia, începând de luni vor merge la Drochia pentru a ajuta la contruscția unei case pentru o familie cu cinci copii.
 
În urma apelurilor publice organizatorii, au reușit să adune, inițial, în jur de patru mii de euro. Din care au cumpărat terenul și o casă bătrânească. Un gup de șase persoane au ajutat la demolarea casei și pregătirea terenului pentru viitoarea construcție.
 
Potrivit coordonatorului de proiect, Artemis Balan, campaniile de colectae de fonduri continuă, aceștia sperând ca prin bunătatea oamenilor să reușească să ducă la bun sfârșit acest act de binefacere.
 
„În prezent avem acumulate fonduri în valoare de trei mii de euro, dar și donații în materiale de construcție de la diferite companii din Moldova. De exemplu țigla metalică pentru acoperiș, care apropo va fi ceva mai deosebită: în culorile tricolorului, amestecuri uscate pentru lucrări de interior și alte donații. Casa pe care am cumpărat-o este veche și necesită reparații capitale, care costă mai mult decât locuința în sine. Potrivit expertizei unor specialiști, soluția pentru Rodica Carpenco și cei cinci copii ai săi este construirea unei noi case, cu fundație solidă”, a precizat pentru Deschide.MD, Artemis Balan.
 
Tot de la el am aflat că deși voluntarii care s-au înscris la proiect sunt conștienți că această munca este voluntară, organizatorii le-au pregătit o mică surpiriză la final pentru a se pute odihni cum se cuvine. 
 
„Rodica a lucrat în satul Mîndîc din raionul Drochia ca asistent social și pentru că salariul era foarte mic și nu își putea permite să îndestuleze familia cu cele necesare, a decis să se împrumute la bancă, pentru a iniția o afacere. În situația în care primul soț i-a decedat, iar cu al doilea soarta nu i-a fost deloc blândă, în contextul în care fiul cel mare a început să se confrunte cu probleme de sănătate, Rodica nu a mai putut achita ratele la banca, iar banca i-a pus sechestru pe bunurile materiale. În prezent, Rodica nu mai lucrează: copilul cel mai mic are doar 3 luni. O locuință stabilă este tot ce au nevoie cei șase membri ai familiei Carpenco pentru a-și privi viitorul cu încredere”, precizează organizatorii campaniei.
 
Tinerii speră ca pe parcursul verii, construcția să prindă contur, în așa fel încât începând cu sepembrie familia să se poate muta într-o locuință a loc, pe care o vor numi „acasă”.