Statistica infracțională de la Ziua Națională a Vinului nu arată tocmai pozitiv pentru organizatorii sărbătorii. În cele două zile cât a durat sărbătoarea, polițiștii au întocmit 12 procese verbale contravenționale pentru nesubordonarea față de polițiști, huliganism, deteriorarea bunurilor publice și apariția în stare de ebrietate alcoolică avansată în public, fără capacitatea de a se deplasa. Lucrurile culminând cu moartea unui bărbat de 30 de ani, în urma unui conflict cu suporterii de fotbal.

Statistica a fost oferită portalului Deschide.MD de ofițerul de presă al poliției din capitală, Adrian Jovmir. 

Organizatorii au avut frumoasa intenție de a pune la cale în acest an o sărbătoare a vinului mai "culturală" decât în ceilalți ani. Această intenție a fost anunțată de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama. Cu câteva zile înainte de sărbătoare, ministrul a spus că la Ziua Vinului nu se vor vinde firgăruie, tulburel și bere. În primul rând, frigăruile nu sunt o mâncare tradițională moldovenească, tulburelul este ieftin și, exact, foarte tulburător, deloc nobil, iar berea ce ar avea de căutat la un festival al vinului? Frigăruile urmau să fie înlocuite cu mâncăruri tradiționale moldovenești: sarmalele, mămăliga, plăcinte, pește prăjit, mici și cârnați.

Zis, dar nu și făcut. La sărbătoarea vinului s-au vândut frigăruile sub forma unor șnițele de porc gătite la grătar, iar tulburelul  făcea cele mai mari cozi într-un colț al pieței. Probabil, în ceea ce privește berea, promisiunea a fost onorată: în piață nu s-a vândut bere. Frigăruile se vindeau peste tot și erau foarte scumpe, pentru o bucată de șnițel, oamenii plăteau în jurul a 80 de lei, iar dacă mai luai și salată, murături, pâine, porția costa mai scump decât la un restaurant. Oamenii însă nu s-au zgârcit. Într-un reportaj al PRO TV, o doamna zice că a dat 240 de lei pentru două porții de carne. Femeia zice că își permite o dată în an să cheltuie acești bani la o asemenea sărbătoare.

Organizatorii au vrut o ediție aşa-zicând mai culturală, însă obiceiurile oamenilor nu pot fi schimbate peste noapte la dispoziţia Ministerului Agriculturii sau Oficiul Național al Viei și Vinului, pentru a arăta oaspeților de peste hotare cât de cultural știu să bea moldovenii. Așa cum arată și reportajul de la PRO TV, sărbătoarea nu a fost lipsită de eroii și măscăricii săi. Din alt punct de vedere, oamenii, pur și simplu, au băut și s-au distrat așa cum sunt obișnuiți să o facă: unii s-au luat la ceartă, unii au adormit, alții dansau haotic.

Cei care nu au vrut să fie parte și spectatori la "Saturnaliile" din PMAN au avut ocazia să ia bilet la una dintre vinăriile din țară. Vinăriile cele mai importante: Asconi, Cricova, Mileștii Mici, Bostavan, Mimi au organizat tururi cu degustație la vinăriile lor din teritoriu.  Cel mai scump bilet a costat 399 de lei, iar cel mai ieftin - 100 de lei. Pe lângă degustare, iubitorii de vin se mai alegeau cu câte o sticlă două de vin.

Cel mai tragic incident la această ediție a Zilei Vinului a fost moartea bărbatului de 30 de ani, care a venit în centrul capitalei cu propria armă. Probabil, cearta cu suporterii de fotbal ar fi avut un cu totul alt final, dacă bărbatul nu ar fi avut pistolul la el. Legea, de altfel, interzice portul armelor la sărbători și evenimente unde se adună foarte multă lume. 

Mai jos accesați o sinteză foto picantă realizată de Constantin Grigoriță: