Şeful interimar de la Autoritatea Naţională de Integritate, Anatolie Donciu, care anterior a condus Comisia Naţională de Integritate, nu a indicat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2016 două garaje pe care le deţine pe teritoriul unei Cooperative de construcţie a garajelor, scrie CrimeMoldova.

Mai mult, Donciu a construit în locul garajelor o casă, pe care o dă în chirie pentru oficii. Proprietatea şefului de la Integritate se află pe teritoriul Cooperativei de Construcţie a Garajelor nr.20, „Apeduct”, de lângă podul care leagă sectorul Centru cu sectorul Botanica al Capitalei. Casa nu este trecută în registrul cadastral, iar Donciu nu achită impozite pentru imobil. De asemenea, şeful de la Integritate nu indică în Declaraţia de avere şi interese personale veniturile obţinute din chiria imobilului.

Întrebat unde sunt garajele lui Donciu, paznicul Cooperativei „Apeduct” ne-a arătat casa, menţionând că membrii cooperativei au numit-o „Dom sovetov”.

Sub pretextul că ne interesează să cumpărăm casa respectivă, l-am telefonat pe Ion Buzu, preşedintele Cooperativei „Apeduct”, care ne-a confirmat că imobilul aparţine lui Anatolie Donciu. Buzu a precizat că pentru a legaliza tranzacţia de vânzare-cumpărare, Anatolie Donciu urmează să depună o cerere de retragere din cooperativă în favoarea noului proprietar, iar ultimul, pentru a obţine calitatea de membru al Cooperativei, urmează să plătească o cotizație de câte o sută de euro pentru fiecare garaj. 

Întrebat dacă actele pentru construcţie sunt în regulă, Buzu a spus că mai bine să-l întrebăm pe Donciu: „Este tot în regulă, dar mai bine întrebaţi-l pe proprietar. Este un om cumsecade, îl ştiu de vreo 30 de ani. Numai că acolo acum sunt oficii”. Totodată, Buzu ne-a comunicat că imobilul a fost construit cu cel mult trei ani în urmă. 

Solicitat de CrimeMoldova, Anatolie Donciu nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

Anterior numele lui Anatolie Donciu a figurat în mai multe anchete jurnalistice, privind casa de lux în care locuieşte, faptul că a îngrădit ilegal un teren public care valorează peste un milion de lei, dar şi că l-ar fi ajutat pe fostul şef-adjunct de la direcţia de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA , Mihail Gofman, să nu declare o parte din proprietăţi. 

La finele anului 2015, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a cerut lui Donciu să demisioneze din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, însă acesta a refuzat pe motiv că solicitarea speakerului poartă un caracter politic.

Autoritatea Naţională de Integritate este abilitată cu exercitarea controlului averii şi al intereselor personale ale funcţionarilor publici, exercitarea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor și al restricţiilor, constatarea și sancționarea încălcărilor regimului juridic al averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor. 

Sursa: Crimemoldova.com