Un nou gen de rivalitate a fost inaugurat în ultima perioadă la Guvern: vizibilitatea pe Facebook. Concluzia se impune după un sumar examen comparativ al paginilor iniţiate de subdiviziunile Executivului pe amintita reţea de socializare, ca „tribut” plătit celei mai noi tendinţe în domeniul relaţiilor cu publicul. Pe lângă faptul că se pot informa expres, utilizatorii au posibilitatea de a lăsa şi aprecieri în paginile respective.

Toate cele 16 ministere din Guvernul Republicii Moldova administrează pagini oficiale pe rețeaua de socializare Facebook. Unele sunt completate prompt şi sistematic, altele, de la caz la caz, influenţând ca atare şi aprecierea internauţilor.

În topul celor mai apreciate ministere pe Facebook se află Ministerul Apărării (MA), cu peste 40 de mii de aprecieri. Chiar dacă a acumulat cel mai mare număr de „urmăritori”, pagina MA este, într-un mod cam greu de explicat, dezactivată de la recenzii. O putem citi, eventual admira, nu şi taxa! 

Pe locul al doilela, cu peste 30 de mii de aprecieri, este Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Reprezentanţii săi sunt foarte activi: postează zilnic. MAI s-a clasat și în topul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor, potrivit unui studiu realizat în 2014 de către Institutul de Politici Publice și CBS, când rata de încredere în acest minister a urcat la 31%. 

Nici la capitolul recenzii acest minister nu o duce rău, acumulând 4,3 puncte din cinci. Culmea e că oamenii pot lăsa și câte un comentariu. Dacă accesați pagina, puteți citi de la cele mai plăcute, la cele mai „pipărate” comentarii. O bilă nu albă, ci chiar imaculată pentru această structură care nu s-a prea remarcat prin cine ştie ce deschidere până acum câțiva ani.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este pe locul al treilea după numărul de aprecieri: cu 21 447 de like-uri. Recenziile, din păcate, sunt şi aici dezactivate. Zilnic, pe pagină sunt plasate câte 2-3 noutăți despre activitățile ministerului sau implementarea anumitor proiecte.

 

Pe locul al patrulea la aprecieri s-a situat Ministerul Justiției, cu 20 600 de aprecieri. Atât în sondajele realizate de diferite organizații, cât și în mediu online procentul de încredere în justiție este, din nefericire, foarte scăzut. Pagina oficială acumulând pe Facebook doar trei puncte, iar comentariile oamenilor îți „ofilesc urechile”...

Deși se află în primele poziții la numărul de aprecieri, pagina Ministerului Justiției nu este atât de activă în ceea ce ține de transparența activității. Postările pe această pagină sunt foarte rare.

Ministerul Educației a intrat în top cinci cu 19 429 de aprecieri și doar 2,5 puncte la nivelul de încredere printre cetățeni. Este ministerul cu cele mai puține puncte acordate de moldoveni. Deşi postează în fiecare zi, activitatea ministerului fiind destul de transparentă. 

Locul al șaselea îl ocupă Ministerul Tineretului și Sportului, cu 14 417 de aprecieri. La capitolul recenzii, acest minister are în prezent 4,5 puncte. 

Ministerul Sănătății are 14 307 de aprecieri. Deși reprezentanţii ministerului postează zilnic, textele sunt diverse şi dinamice, recenziile lipsesc.

Ministerul Economiei ocupă locul opt, cu 10 169 de aprecieri și 3,6 puncte de aprecieri, iar Ministerul Finanțelor – locul nouă, cu 9 734 de aprecieri. Recenziile sunt dezactivate, iar postările, rare.

Pe locul zece, cu 7 990 de apreciere, s-a clasat Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei. Din cele 5 puncte maxime, acest minister a acumulat doar 3,6.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a acumulat 7 424 și 4,7 puncte de la 13 moldoveni care i-au apreciat activitatea.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a adunat 5 756 de aprecieri și o recenzie apreciată cu 5 steluțe.

Cu 5 543 de aprecieri, urmează Ministerul Culturii. Este apreciat de 31 de persoane și a acumulat 4 puncte. 

 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor e în coada în preferințelor moldovenilor. Pagina acestuia acumulând doar 4 646 de aprecieri. Probabil starea drumurilor din țară a afectat apreciarea paginii de Facebook, care a adunat doar 2,9 puncte, din aprecierea a 30 de persoane.

Ministerul Mediu are 3 770 de aprecieri și 4,5 puncte din aprecierea a 31 de persoane. 

 

Oarecum paradoxal (deşi nu întru totul, pentru lumea la ţară încă mai ţine sapa în mâini, nu şi McBook-ul), ministerul cel mai puțin apreciat pe Facebook al Agriculturii și Industriei Alimentare. Deşi care agricultura este ramura primordială de activitate a întregii populaţii a Republicii Moldova. Pagina oficială a acestui minister are 3 362 de aprecieri, iar recenziile, la fel, sunt dezactivate.