(UPDATE 11:41) Și Directorul general „Auto Lada” a fost reținut de PCCOCS. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, care ne-a rugat să așteptăm detalii într-un comunicat de presă ce va fi remis presei pe parcursul acestei zile.

Reporterii Deschide.MD au aflat mai aflat din cadrul anchetei că potrivit contractului de achiziţionare a bunurilor, obiectul achiziţiei sunt două autospeciale de colectare a deşeurilor 7+1 m3 cu cumpactor, suma contractului constituind 2 446 408, 28 lei.

Potrivit cerinţelor înaintate de cumpărător, autospecialele urmau să fie cu volumul 7+1 m3, însă agentul economic în scopul de a cîştiga licitaţia şi a ridica un supraprofit a importat din Turcia compactorul de deşeuri cu volumul de 5,5+1 m3.

În acest sens de către agentul economic ar fi fost falsificate ambele invoice-uri, şi anume modificînd volumul din 5,5+1 m3 în 7+1 m3.

Ulterior, SRL „East Auto Lada" a vămuit tehnica (potrivit proiectului, autospecialele au fost vămuite la cota ZERO TVA), în pachetul de documente prezentate Serviciului Vamal pentru scutire TVA, au fost indicate autospeciale cu volumul de 5,5+1 m3.

Însă, pentru înmatricularea autospecialelor la ÎS „CRIS Registru" au fost depuse invoice-uri cu date denaturate, în care era indicat volumul compactoarelor de 7+1 m3. Acelaşi volum s-a indicat şi în actele de primire-predare a bunurilor furnizate, adică cumpărătorului Agenţiei Regionale Nord şi beneficiarului Primăriei or.Floreşti.

(UPDATE 10:51) Șeful ADR Nord, Ion Bodrug, a fost reținut cu puțin timp în urmă de procurorii PCCOCS, potrivit surselor Deschide.MD. Acesta este bănuit că ar fi acționat în complicitate cu firma  „East Auto Lada” acceptând documentele false despre parametrii tehnici ai celor două autospeciale care trebuiau să fie importate din Turcia.

(10:32) Procurorii PCCOCS în colaborare cu ofițerii SIS fac în aceste momente percheziții la compania „East Auto Lada” asupra căreia există bănuiala că a folosit documente false pentru a câștiga o licitație pentru livrarea autospecialelor de colectare a deșeurilor. Utilajul era destinat primăriei orașului Florești. Suma licitației este de peste 2,4 mln de lei, finanțarea era acordată de Guvernul Germaniei, iar beneficiarul era ADR Nord, spun sursele Deschide.MD.

Potrivit site-ului oficial, „ADR Nord este instituţie publică necomercială, cu autonomie financiară, subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcţiilor al Republicii Moldova, care contribuie la dezvoltarea durabilă şi echitabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord”.

Foto: Deschide.MD

Știrea se actualizează ...