Prima cauză a mortalității în rândul tinerilor sunt traumatismele și accidentele rutiere, a menționat astăzi deputatul PAS Adrian Belîi în cadrul audierilor desfășurate în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică privind siguranța comunitară și cea rutieră. În urma audierilor, vor fi propuse modificări ale legislației în vigoare în vederea creării unei comunități mai sigure, se artă în comunicatul Legislativului.

Prima cauză de mortalitate în rândul tinerilor sunt traumatismele și accidentele rutiere. Respectiv, sunt cunoscute toate măsurile necesare pentru a securiza străzile și, în special, comunitățile. Nici pe departe nu este responsabilitatea izolată a Ministerului Afacerilor Interne, este o contribuție și a educației, și a societății civile, și a tuturor. Toți vrem să avem străzi sigure, pietoni disciplinați. Trebuie să fie o acțiune comună, coordonată și de zi cu zi”, a adăugat vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.

Potrivit celor mai recente informații, numărul accidentelor rutiere în ultima perioadă rămâne constant însă se atestă o creștere a numărului de victime.

Statistica arată că numărul accidentelor rămâne constant în fiecare an, însă crește numărul victimelor. Trebuie să întreprindem mai multe acțiuni pentru a crește siguranța participanților la trafic, în mod special a pietonilor. Poți să ai o infrastructură ideală, dar, din păcate, asta nu înseamnă și siguranță. Este nevoie și de educație. În acest sens, trebuie implementate campanii de informare și de sensibilizare”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Printre propunerile de modificări legislative sunt testarea conducătorilor auto la consumul de droguri și securizarea trecerilor de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ.

În cadrul audierilor publice, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au prezentat informații despre rata accidentelor rutiere asociate consumului de alcool sau de droguri.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății s-au referit la măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și de substanțe stupefiante.

Participanții la ședință au accentuat necesitatea conjugării eforturilor și educarea cetățenilor pentru a spori siguranța acestora.