Procurorii solicită pentru primarul de Orhei, Ilan Șor, 19 ani de pușcărie cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții în cadrul instituțiilor financiare pe un termen de cinci ani. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, de către procurorul Andrei Băieșu după ședința de judecată.

A fost finalizată cercetarea judecătorească și au fost deschise dezbaterile judiciare. M-am expus doar eu, dat fiind faptul că s-au finalizat orele de lucru și ședința a fost amânată pentru miercuri, 21 iunie. Am solicitat pedeapsa sub formă de închisoare de 19 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții în cadrul instituțiilor financiare pe un termen de până la 5 ani”, a declarat procurorul.

Băieșu a adăugat că reprezentanții Băncii de Economii, care sunt parte în proces, au solicitat despăgubiri circa 5 miliarde de lei.

La rândul său avocații susțin că cererea procurorilor este neîntemeiată pentru că Ilan Șor a conlucrat cu ancheta.

Strategia de apărare a fost construită anume pe conlucrarea domnului Ilan Șor cu organul de urmărire penală și autodenunțul pe care l-a făcut pentru elucidarea unor cazuri de corupție și escrocherie de nivel înalt”, a anunțat avocatul Iulian Balan.

Ilan Șor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.