Peste 200 de persoane care provin din Orientul Mijlociu și care au cetățenie israeliană vor fi expulzați din Republica Moldova. Este vorba despre tinerii care dețin permise de ședere și alte acte falsificate de cei 3 bărbați reținuți pe 7 iunie de PCCOCS în colaborare cu Biroul de Migrație și Azil.

Ofiţerul Biroului de Migraţie şi Azil, Mihail Vodă, a declarat pentru Deschide.MD că numărul persoanelor care ar fi cerut perfectarea actelor false s-a ridicat la peste 200. Prin urmare, toți beneficiarii urmează să fie audiați, iar documentele să fie supuse unor expertize. Probele acumulate vor fi prezentate în instanță, iar dacă judecătorii vor constata că documentele sunt false, legea va impune Biroul de Migrație și Azil să-i expulzeze din țară aplicându-le interdicție pe un termen de cinci ani.

La rândul său, procurorul de caz Vasile Golban, ne-a declarat că în cadrul anchetei a fost instituită o comisie rogatorie care a stabilit că apostilele și ștampilele folosite de tinerii reținuți pe acest dosar, sunt false.

Am întrebat dacă factorii de decizie din instituțiile universitare știau că actele prezentate de beneficiari sunt false și dacă aceștia vor fi avea vreun statut pe dosar:

”Suntem abia la etapa incipientă a urmăririi penale. Pe acest dosar se va face un volum de lucru foarte mare. Teoretic există șanse să ajungem și la anumiți factori din Universități, dar pentru asta trebuie să stabilim dacă ei au observat semnele distinctive de pe actele false. Deocamdată noi nu avem careva indicii care ne-ar permite să le înaintăm un statut, dar vom vedea pe parcurs”, ne-a răspuns procurorul. 

Potrivit informațiilor suplimentare obținute de reporterii Deschide.MD, dosarul a fost pornit pe activitatea desfășurată de compania israeliană ”Al Manar” care are un acord cu USFM privind recrutarea tinerilor israelieni pentru studii de medicină în R.Moldova. În dosar se conțin interceptări în care directorul firmei, aflat în Israel, dă indicații angajaților săi de la Chișinău să falsifice acte concrete unor persoane concrete. Este vorba atât despre acte de ședere cât și despre acte de studii, inclusiv diplome de bacalaureat pe care le numesc ”bagrut”. 

Din aceleași interceptări se constată că reprezentantul firmei ”Al Manar” în relația cu USMF, rezolvă inclusiv problema absențelor pentru studenții care achită o taxă de 10-15 euro per lecție. Metoda presupunea ocolirea contabilității universității și achitarea sumei direct responsabilului de introducerea datelor în baza de date numită ”SIMU”.

Astăzi, la ora 13:00 Judecătoria Chișinău va examina cererile avocaților privind anularea măsurii de arest pentru cei trei tineri reținuți pe dosar.

Amintim că pe 7 iunie, procurorii PCCOCS au desfăşurat mai multe percheziţii în locuinţele suspecţilor. Unul dintre organizatorii grupului criminal este un tânăr cetăţean al Israelului. Acesta are 28 de ani şi este student în ultimul an la Universitatea de Medicină din Chişinău. El a fost reţinut în apartamentul pe care îl închiria pe strada Lev Tolstoi din centrul Capitalei. Inițial se cunoștea faptul că tânărul din Israel, împreună cu alţi doi străini, ar fi asigurat perfectarea permiselor de şedere în perioada anilor 2014-2016 la cel puţin 50 de persoane.

Pentru aceste infracţiuni, suspecţii ar putea să facă până la şapte ani de închisoare.