Institutul Mamei și Copilului are două secții noi. Acestea au fost renovate cu ajutor financiar din partea Guvernului României. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță împreună cu ministrul sănătății, Ruxanda Glavan au participat astăzi la ceremonia oficială de inaugurare a celor două secții: Urologie pediatrică și Ginecologie infantilă. Șefa de la Sănătate a mers încolo cu câteva seturi de cărți pentru copii cumpărate de bani personali.

După ce au tăiat pangliga de oficiere, Ambasadorul Daniel Ioniță, ministrul Ruxanda Glavan, dar și directorul instituției medicale, Sergiu Gladun s-au familiarizat cu secțiile recent renovate. 

Apreciez enorm că asistăm la încă o frumoasă etapă de realizare a proiectului Moldo - Român, care a fost destinat pentru revovarea Institutului Mamei și Copilului. Îmi aduc aminte acum un an jumătate, în calitate de ministrul eram aproape zilnic sesizată  de mămici despre condițiile proaste din această secție. Atunci ne-am propus și ne-am asumat împreună să identificăm toate căile și soluțiile pentru a repara lucrurile. Și vreau să vă spun că sunt mândră de faptul că am reușit acest lucru împreună cu conducerea Institutului și Guvernului României”, a menționat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan. 

 La fel de mulțumit de realizările acestui proiect s-a arătat și Ambasadorul României, Daniel Ioniță, care a menționat că revonările sunt realizate la nivelul standardelor europene. Acesta a rămas impresionat de numărul pacienților care beneficiază de aceste servicii anual și a estimat viitoarele posibilități. 

„Vreau să menționez faptul că Republica Moldova reprezintă obiectivul prioritar în ceea ce privește asistența pentru dezvoltare pe care România o acordă, și dorim ca de această asistență să beneficieze în primul rând cetățenii țării. Și în modul acesta să le transmitem tuturor mesajul de încredere în legătură cu viitorul european al R. Moldova”, a precizat Daniel Ioniță. 

La rândul său, directorul institutului a menționat că înainte de renovare condițiile din aceaste secții nu făceau față celora pe care ar fi trebuit să le aibă o instituție medicală de o asemenea importanță.

Anual, în cadrul Secției Urologie Pediatrică, sunt internați circa 1400 de copii cu malformații reno-urinare și afecțiuni dobândite și sunt efectuate circa 1000 de intervenții chirurgicale de specialitate.

Secția Ginecologie Infantilă funcționează din 1985, fiind singura de acest fel din R. Moldova, deservind pacienți de pe întregul teritoriu. În acest moment, aceasta beneficiază de 20 de paturi, iar anual în cadrul acestei secții sunt tratați aproximativ 700-800 de pacienți, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.

Suma totală a investiției pentru renovarea secțiilor Urologie pediatrică și Ginecologie infantilă este de 4.403.870 lei (inclusiv 860.000 lei mobilier). Reparația secțiilor a început la 10 august 2016.

Lansarea proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP Institutul Mamei şi Copilului a fost posibilă datorită semnării, la data de 14 noiembrie 2014, a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al R. Moldova, reprezentat de IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Conform acestui document oficial, Guvernul României a pus la dispoziţie o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de un million de euro pentru reabilitarea a 4 componente – cheie a Maternităţii IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Foto: Deschide.MD