Procuratura Anticorupție anunță despre trimiterea în judecată a persoanelor publice și administratorilor unei companii, acuzați de prejudicierea bugetului Consiliului raional Cahul în urma aplicării unor scheme frauduloase. Învinuiții nu și-au recunoscut vina, procurorii însă afirmă că dețin dovezi privind spălarea banilor publici. Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2022, de către Direcția Generală Teritorială Sud a Centrului Național Anticorupție în baza procesului-verbal de autosesizare.

Procurorii anticorupție au constatat că persoane publice din cadrul Consiliului raional Cahul, acționând în complicitate cu un agent economic, în perioada lunilor noiembrie – decembrie 2021, au admis neexecutarea lucrărilor şi serviciilor de reparație curente, de întreținere şi rutină a drumurilor din raionul Cahul de către agentul economic, deși aceste lucrări urmau a fi execute obligatoriu până la finele anului 2021.

„Tot ei, cunoscând cu certitudine faptul că lucrările şi serviciile menționate nu au fost executate sub nici o formă, au semnat ilegal procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, fapt ce a permis în mod ilegal transferul sumei de 1 034 633 lei în contul întreprinderii, cauzând bugetului Consiliului raional Cahul un prejudiciu considerabil în sumă totală de 1 034 633 lei”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Ulterior, în perioada ianuarie-martie 2022, învinuiții, urmărind scopul dobândirii ilegale a bunurilor publice și folosirea mijloacelor financiare din bugetul de stat, au organizat o licitație fictivă, acționând  în interesele agenților economici, pentru ca oferta acestora să fie desemnată drept cea mai avantajoasă.

Agenții economici, cunoscând din timp că vor câștiga „licitația” au inițiat executarea lucrărilor de reparație în lipsa contractului de achiziții.  

Procuratura Anticorupție estimează că Consiliului raional Cahul i-a fost cauzat un prejudiciu material, în sumă totală de 1 422 789,65 lei.

Dacă vor fi găsite vinovate persoanele acuzate de aceste infracțiuni riscă amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.