Procurorii sunt indignați de faptul că, responsabilii din cadrul Guvernului le oferă salarii mai mici comparativ cele ale judecătorilor. Acuzatorii de stat susțin că salariile celor două categorii de angajați trebuie să fie plătite în mod echitabil.  

Subliniem că redacția actuală a Proiectului, în varianta aprobată de Guvern, creează premisele și riscul instituirii unei discriminări în raport cu salarizarea procurorilor, ceea ce nu este compatibil nici cu esența principiilor de drept, dar nici cu practicile consacrate circumscrise subiectului. Astfel, potrivit Proiectului se preconizează modificarea art.10 din Legea nr.359/2022 privind bugetul de stat pentru anul 2023, inclusiv în sensul modificării valorii de referință stabilite pentru salariul judecătorilor (în creștere de la 2500 lei - la 2850 lei)”, se menționează într-o declarație publică semnată de reprezentanții CSP.

Potrivit membrilor CSP, Executivul trebuie să respecte principiile echității și securității juridice. De asemenea, procurorii se plâng de faptul că, deși, pentru judecători se prevede o creștere salarială, valoarea de referință pentru salarizarea procurorilor a rămas aceeași – 2500 lei.

Anterior, în cadrul ședinței din 31 mai, Guvernul a fost aprobat un Proiect de lege privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2023. Atunci, Executivul a decis să majoreze salariile pentru mai multe categorii de angajați din sectorul public.