Starea de urgenţă a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile. Hotărârea Parlamentului, aprobată în ședința plenară din 26 mai, este în vigoare începând cu ziua de azi, 4 iunie.

Anterior, autoritățile anunțau că evoluția evenimentelor generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă – continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova.

Autoritățile au atras atenția asupra faptului că pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova se menține în continuare, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au mai făcut anterior, să lanseze rachetele sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acesteia ar putea provoca și daune colaterale, care să afecteze statul: „Nu sunt de neglijat nici informațiile din spațiul public ce vizează amenințările de extindere a spectrului de armament utilizat de Federația Rusă, prin recurgerea la arme neconvenționale”.

La fel, Guvernul a precizat că pe baza analizelor informațiilor disponibile, se constată că Republica Moldova este în continuare expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, cum ar fi promovarea în spațiul informațional a falsurilor și manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie și separatism: „În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale”.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie - pentru încă 45 de zile, la 28 iulie - cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023, 30 martie 2023 și, respectiv, 26 mai.