UPDATE // 14:50 // Toate trei solicitări depuse de procurorul general interimar cu privire la ridicarea imunității parlamentare a deputatului Marina Tauber au fost votate de Parlament.

Ce ține de a treia solicitare, PG a informat deputații despre faptul că pe parcursul anilor 2022-2023 Tauber a acceptat și primit peste 195 mln. lei pentru finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”. Banii erau alocați pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii și aleșilor locali, precum și pentru organizarea protestelor antiguvernamentale.

Deschide și: Peste 195 mln. lei, acceptate de Tauber pentru finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”. Câți bani au fost alocați pentru proteste

Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în total, au statut procesual în dosarul finanțării ilegale a formațiunii în jur de 60 de persoane.

UPDATE // 13:19 // Cea de-a doua solicitare a procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Marina Tauber a fost votată. Documentul a fost susținut de 59 de deputați.

Tauber este acuzată de „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, a grupului de inițiativă sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat”.

Deschide și: Procuratura Generală prezintă dovezi privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”. Banii erau aduși din Rusia

Parlamentul a votat prima solicitare a procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Marina Tauber. Hotărârea a fost susținută de 59 de deputați.

Tauber este acuzată de faptul că a falsificat rapoartele financiare și a utilizat peste 9 milioane lei, provenite din surse ilicite, pentru finanțarea campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi din mun.Bălți în anul 2021. Procurorii au depistat că în rapoarte au fost prezentate informații privind donațiile făcute de persoane fizice, în realitate, însă, aceste donații nu au existat.

Șeful interimar al PG, Ion Munteanu, a precizat că la etapa actuală, cauza penală pornită pentru finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” este finalizată. Timpul de trimitere a dosarului în instanță depinde de Tauber și avocații acesteia.