Magistrații și Executori judecătoreşti, bănuiţi că ar fi implicați în spălarea celor peste 20 de miliarde dolari SUA, rămân în izolator: Curtea de Apel a respins recursurile avocaţilor care au contestat decizia Judecătoriei Buiucani privind arestarea lor pe un termen de 30 de zile.

 Este vorba despre:

Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Rîșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Igor Vornicescu- fost judecător

Serghei Popovici – președinte Judecătorie Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistratul de la Judecătoria Râșcani

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

În arest rămân şi doi executori judecătoreşti care, de asemenea, au contestat arestul. 

Şedinţele au avut loc ieri, la ora 11:00, pentru o parte dintre ei şi, la ora 13:00, pentru cea de-a doua parte.

Deschide.MD amintește că cei 18 suspecţi au fost reţinuţi săptămână trecută pentru că ar fi fost implicaţi în schema de spălare de bani, prin care au fost transferate ilegal 20 de miliarde de dolari prin băncile din Moldova. În total, în schemă sunt implicaţi 20 de funcţionari. Unul este dat în căutare, iar altul se află în străinătate.

La câteva zile de la reţinerea lor, procurorii au primit informaţii operative că în schemă ar fi implicat încă un magistrat. Acesta poate fi identificat printr-o decizie judecătorească în procedură simplificată emisă în perioadă 2010- 2013. În acest sens, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a emis o solicitare către toate judecătoriile din ţară pentru a căuta în arhive documentul respectiv.

Suspecţii riscă până la 10 ani de puşcărie.