Primarul orașului de Orhei, Ilan Shor apelează la două companii internaționale pentru al reprezinta în instanță în „dosarul furtului” de la Banca de Economii din Moldova (BEM).

În cadrul unui briefing de presă organizat astăzi, 7 mai 2017, avocatul Iulian Balan a declarat că apărarea lui Ilan Shor se extinde peste hotarele țării și devine una internațională. 

„La 22 iunie se împlinește un an de când Ilan Shor se află în arest. Dat fiind faptul că clientul nostru colaborează cu ancheta și a îndeplinit întocmai condițiile de arest, nu sunt motive pentru ca acesta să mai fie prelungit”, a declarat Balan. Avocatul a mai adăugat că în raportul făcut și prezentat autorităților de către compania „Kroll”, Shor apare într-o lumină negativă, lucru care nu este adevărat pentru că beneficiarul final nu este primarul de Orhei. „Clientul nostru consideră că a venit momentul să fie implicați parteneri externi”.

Yvonne Jeferieis, reprezentant al companiei „Byrne and Partners LLP”, a declarat în cadrul aceluiași briefing că unul din succesele recente ale companiei a fost când au apărat interesele unui bussinesman din Gibuti.

„O coincidență este că în acest proces a fost parte și compania „Kroll”, iar Curtea de la Londra a respins toate acuzațiile aduse clientului nostru constatând că totul a fost parte a unei campanii politice de defăimare”, a spus Jeferieis.

Claire Davidson reprezentantul companiei „Davidson Ryan Dore Partnership”, a declarat că clienții companiei pe care o reprezintă sunt guverne, state, persoane de rang înalt, filantropiști și persoane care fac caritate.

„Sunt persoane care investesc în Rusia, Europa, America de Nord și fostele țări sovietice. Lucrul nostru cere cunoștință de relații guvernamentale din aceste regiuni. Avem relații semnificative cu instituții ca ONU, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, Comisia Uniunii Europene și Departamentul de Stat al SUA. Am lucrat și pentru fosta conducere a companiei „Iukos” care a fost expropiată de către Guvernul Rusiei”, a adăugat Davidson.

---------- Amintim că Ilan Shor a fost reținut pe 22 mai, pentru 72 de ore, într-un alt dosar intentat pe numele lui, dosar ce vizează o escrocherie în proporții deosebit de mari și o spălare de bani, comise în perioada când a deținut funcția de președinte al Băncii de Economii din Moldova. Ulterior, primarului de Orhei i-a fost prelungit mandatul de arest cu 30 de zile.

Shor are statut de învinuit și într-un dosar iniţiat încă în 2014. CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut, la începutul lunii februarie 2015, percheziții la domiciliul lui Shor, adus ulterior la sediul Centrului Național Anticorupție pentru audieri.