Polițiștii de frontieră s-au reunit într-un număr mare astăzi, 5 iunie, în orașul Soroca pentru a sărbătorii cei 25 de ani de la fondarea autorității de frontieră a Republicii Moldova. În premieră ziua profesională a fost marcată nemijlocit la graniță, în locul ce ne reprezintă ca entitate de frontieră – Cetatea Sorocii.

Evenimentul a debutat cu inaugurarea primului monument dedicat polițiștilor de frontieră, marcând un moment istoric care înglobează trecutul, prezentul și viitorul. În prezența polițiștilor de frontieră și oaspeților din orașul Soroca, ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizdan și șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari au dezvelit monumentul și a fost adresat îndemnul de a păstra vie istoria Poliției de Frontieră.

În Cetatea Sorocii, festivitatea de omagiere a Poliției de Frontieră a început la ora 14.00, cu participarea Viceprim-ministrului pentru Reintegrare Gheorghe Bălan, conducerii Ministerului Afacerilor Interne, echipei manageriale a Poliției de Frontieră, oficialilor instituțiilor de frontieră ale României și Ucrainei, reprezentanților corpului diplomatic, polițiștilor de frontieră și alți invitați.

Gheorghe Bălan a adresat sincere felicitări și succese polițiștilor de frontieră. "Munca onorabilă pe care o faceți să fie recunoscută de cetățenii R. Moldova, pe care voi îi serviti, și să vă ajute să obțineți noi realizări, iar fiecăruia dintre voi în parte, dar și familiilor dumneavoastre, vă doresc sănătate, prosperitate și speranță. Cu Doamne ajută și la mai mult și la mai mare!" a conchis Viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

Șeful Poliției de Frontieră a vorbit despre realizările obținute în 25 de ani de activitate, îndeosebi în ultimii 5 ani, de când instituția de frontieră este parte integră a MAI. "Bilanțul pe care îl facem astăzi, nu ar fi deplin dacă nu am menționa personalul nostru, polițiștii de frontieră care își fac meseria cu demnitate și devotament, dar și veteranii care au contribuit la formarea tradițiilor. Sunt mândru că fac parte din această echipă a polițiștilor de frontieră, care se încadrează perfect în marea familie a Ministerului Afacerilor Interne. La mulți ani, străjerii țării, la mulți ani, Poliția de Frontieră!", a menționat în urarea sa, Fredolin Lecari.

Sub acordurile chitarei a artistului emerit al R.Moldova, Ion Rață, a răsunat în prima audiție imnul Poliției de Frontieră, el fiind și autorul melodiei, iar versurile aparțin textierului Iurie Bădicu.

"De astăzi, imnul DPF va fi unul dintre reperele care ne va reprezinta cu mândrie în societate, ca o entitate unită și de încredere. Acest însemn va inspira curaj tuturor generațiilor de polițiști de frontieră care vor lupta pentru o frontieră sigură", scrie Poliţia de Frontieră într-un comunicat de presă. 

Totodată, în cadrul evenimentului cei mai buni polițiști de frontieră au fost menționați cu distincții de Guvern și MAI. Ceremonialul oficial a fost încheiat cu semnarea a două documente importante pentru Republica Moldova, Protocoalele privind efectuarea controlului în comun la frontiera cu Ucraina, în punctele de trecere „Palanca-Maiaki-Udobnoe" și „Giurgiulești-Reni".

Invitații și locuitorii orașului Soroca au avut posibilitatea de a admira și testa din echipamentul din dotarea Poliției de Frontieră, cât și urmării diverse elemente demonstrative, prezentate de mai multe echipe canine. Fanfara Poliţiei de Frontieră a încins atmosfera de sărbătoare, venind cu un program de muzică de diferit gen.

Publicăm mai jos o galerie foto de la eveniment: