Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu colaboratorii Inspectoratului Național de Investigații a IGP (INI) au reținut membrii grupării criminale, care în luna februarie 2016, au răpit trei oameni de afaceri din stânga Nistrului și i-au șantajat cu scopul de a obține bani de la ei.

Cei 5 făptași, îmbracați în uniforme de culoare neagră cu inscripția POLIȚIA, înarmați cu arme de foc, aflându-se pe traseul Chișinău-Anenii Noi, satul Chetrosu, au stopat automobilul de model "Range Rover" în care se aflau cei trei oameni de afaceri, i-au imobilizat, aplicându-le forța fizică prin încătușare. Ulterior, fiindu-le îmbrăcate pe cap cagule sub formă de saci, i-au transportat într-o direcție necunoscută și i-au ținut timp de o zi într-o casă din suburbia Chișinăului.

Apoi, eliberându-i și amenințându-i de a nu se adresa organelor de forță, le-au cerut acestora suma de 100 000 dolari. Cei trei, sub presiunea amenințărilor, au transmis interlopilor suma cerută prin intermediul unui borcan din plastic atârnat de o sfoară care a fost întinsă de-a lungul râului Nistru, în regiunea orașului Bender.

În urma măsurilor speciale de investigații, au fost identificați autorii infracțiunii. Unul dintre ei este Vitalie Levința - anterior condamnat pentru implicarea în asasinare la comandă, eliberat din detenție după ispășirea pedepsei de 12 ani privațiune de libertate, membru activ și unul din cei mai apropiați oameni a hoțului în lege „Micu".

Un alt membru al grupării după câteva zile de la primirea banilor ceruți de la cei trei oameni de afaceri, a fost răpit în orașul Tiraspol, la comanda unor lideri criminali foarte influenți din stânga Nistrului, iar până la moment, acesta nu a fost găsit. Se presupune că a fost asasinat în urma unor reglări de conturi între membrii grupării.

Astfel în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii INI a IGP, la domiciliile suspecților au fost găsite sume impunătoare de bani (400 dolari, 8700 euro, 44000 ruble RU) trei binocluri, mai multe cartușe de la automat "Kalashnikov" și de la pistol, o husă pentru legitimație cu insigna "MAI".

Vitalie Levinţa a fost anterior condamnat pentru asasinarea hoțului în lege Valerian Rotari alias "Zelionîi și a lui Evghenii Grişcenco, alias „Jeka", în anul 2000. Ca și în cazul infracțiunii pentru care a fost reținut în aprilie curent, în anul 2000, Levința a recurs la haine de polițiști și la un automobil de poliție pentru a duce organele de anchetă pe o pistă greșită.

Învinuiții riscă de la 13 la 15 ani privațiune de libertate.