Deşeurile menajere din curţile blocurilor municipiului Chișinău nu sunt evacuate de patru zile. Medicii specializați în probleme epidemiologice susțin că acest lucru poate afecta atât mediul înconjurător cât și sănătatea locuitorilor capitalei. Ba mai mult, un angajat al Centrului Național de Sănătate Publică declară că acest lucru este consecința iresponsabilității atât a autorităților publice locale cât și a celor centrale.

Medicul şef adjunct în problemele epidemiologice de la Centru de Sănătate Publică, Olga Volcovschi, susține că deșeurile care nu sunt evacuate de mult timp din oraș pot crea situații nefavorabile, iar până la izbucnirea unui focar, sau a unei epidemii este o chestiune de timp. 

Se adună muște, se înmulțesc foarte repede insectele, șoarecii, șobolanii. Mirosul puternic afectează mediul înconjurător, iar în cât timp poate izbucni o epidemie nu putem spune la moment. Totul depinde de deșeuri și cât timp nu vor fi ele evacuate. Infecția, din fericire, nu se transmite prin aer. Mirosul neplăcut poate deranja populația. Însă cu timpul se poate polua solul, apa și aceasta poate provoaca situații nefavorabile pentru sănătatea oamenilor. E o chestiune de timp până când acest lucru se poate întâmpla, nu vă putem da o cifră exactă”, a menționat Olga Volcovschi pentru Deschide.MD. 

yyyyyyyyUn alt medic specializat în problemele mediului, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, sub anonimat, ne-a declarat că încă în anul 2010 aceștia au atenționat atât Primăria cât și Guvernul despre problema unei platformele noi de colectare a deșeurilor pentru a evita problemele.  

Încă în 2010 noi am înștiințat necesitatea amplasării unui poligon nou pentru a evita problemele. Și iată în 2017 a apărut problema respectivă. Guvernul, Primăria, Întreprinderea „Autosolubritate” nu au făcut nimic pentru a găsi o soluție. Acesta este rezultatul”, a spus pentru Deschide.MD un angajat al Centrului Național de Sănătate Publică.   ---------------

Amintim că la data de 4 iunie curent, prim-ministrul Pavel Filip a convocat o ședință operativă la Guvern cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău. Asta după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate. În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

jjjjjjjjjjj