Peste 600 de cazuri de intoxicații, înregistrate de la început de an. Copiii, incluși în categoria cu risc iminent

Pe parcursul primelor trei luni ale anului curent, medicii de pe ambulanță au fost solicitați pentru 609 pacienți, inclusiv la 210 copii, cu intoxicații de diverse etiologii: 246 - medicamentoase; 106 cu alcool; 97 cu monoxid de carbon; 17 cu droguri; 15 cu solvenți organici; 11 cu ciuperci și 114 de etiologii necunoscute.
Potrivit unui comunicat emis de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), 306 persoane, dintre care 110 copii din mediul urban și 303, inclusiv 100 copii din localitățile rurale, au solicitat ajutor medical pe motivul urgențelor toxice.
„După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 525 pacienți, inclusiv 200 copii, au fost transportați asistat la instituțiile medico-sanitare spitalicești pentru continuarea tratamentului specializat”, precizează reprezentanții CNAMUP.
Precum afirmă specialiștii, copiii prezintă o categorie cu un risc iminent de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea lor la produse toxice, fiind lăsați fără supraveghere şi se solicită părinţilor să manifeste responsabilitate sporită şi vigilenţă la păstrarea diverselor substanţe în condiții casnice.
Astfel, cel mai frecvent ambulanța a fost solicitată pentru 84 minori care au suferit intoxicații cu medicamente, urmate de 32 intoxicații cu monoxid de carbon, 28 cu alcool și 5 cu ciuperci.
În context, părinții sunt îndemnați să nu-și lase copiii fără supraveghere.
„Excludeți accesibilitatea copiilor la produsele chimice (medicamente, produse de uz casnic, alcool, etc.); fiți prudenți cu focul și la exploatarea sobelor; plasați substanțele chimice în locuri sigure imediat după folosire; evitați implicarea copiilor în utilizarea produselor chimice”, este apelul medicilor.
În cazul unei intoxicații acute, cetățenii sunt îndemnați să solicite ajutor, formând numărul de urgență 112.