Mai multe nereguli au fost depistate de reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în urma unui control inopinat, efectuat la S.A. „Apă-Canal Chişinău”. Potrivit raportului de control, ANRE susține că cei de la Apă-Canal au deconectat în februarie stația de pompare a apei potabile „Botanica” în mod „nejustificat”.

Deși atunci a avut loc deconectarea de la energia electrică a blocului administrativ al Apă-Canal, și respectiv nu a funcționat sistemul informațional SCADA, acest lucru nu a influențat asupra funcționării stațiilor de pompare.

SCADA este un sistem de monitorizare, control, achiziții de date. Nefuncționarea lui nu a influențat asupra funcționării stațiilor de pompare, pentru că există mașiniști. Sau după caz, trebuie delegat personalul suplimentar la stațiile de pompare. S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost obligată să revizuiască în termen de până la 30 aprilie 2023 procedurile interne în vederea asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în situații de risc, precum și asigurarea informării eficiente a consumatorilor în cazurile de apariție în spațiul public a mesajelor care induc în eroare consumatorii finali referitor la continuitatea serviciului prestart”, se menționează într-un comunicat de presă emis de ANRE.

În acest sens, Agenția a obligat operatorul de apă să respecte „Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice” și „Normele de exploatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici”. Totodată, Agenția a prescris un șir de acțiuni S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru înlăturarea abaterilor constatate în acest sens.

În concluzie, ANRE a solicitat operatorului S.A. „Apă-Canal Chișinău” să țină cont de actele normative de reglementare în activitatea sa, să ofere servicii calitative consumatorului final.

Amintim, că la 2 februarie a avut loc deconectarea de la rețeaua energiei electrice a blocului administrativ al SA „Apă-Canal” din cauza datoriei acumulate către furnizorul de electricitate. Ca urmare, au fost deconectate pompele la stația de pompare a apei potabile „Botanica” pentru o perioadă de aproape o zi. Anterior, Apă-Canal Chișinău ceruse de la ANRE majorări de tarife la apă, însă reglatorul nu i-a îndeplinit în totalitate cerințele. Tot în acea perioadă, ANRE a inițiat controale inopinate la „Apă-Canal Chișinău”, ca să verifice activitatea furnizorului de apă, asigurarea respectării legislaţiei în domeniu, în special a calităţii şi continuităţii serviciului furnizat/prestat consumatorilor.

Deschide și: Scandalul de la Apă-Canal // Noi discuții cu ANRE și trei scenarii pentru soluționarea problemei cu Premier Energy 

Deschide și  Datoriile istorice ale Apă-Canal Chișinău au crescut de la 221 - la 575 mln lei în patru ani 

Deschide și  Ședință fără rezultat // Primăria capitalei și Premier Energy „în continuare caută soluții legale în situația Apă-Canal” 

Deschide și  Descinderi matinale la Apă-Canal Chișinău. ANRE „a luat la puricat” activitatea întreprinderii