Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 61 de deputați.

Drept motiv pentru adoptarea unei asemenea hotărâri a servit agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și periclitarea securității aprovizionării R.Moldova cu energie electrică și gaze naturale.

Potrivit autorităților, situația de securitate din regiune rămâne precară, iar R.Moldova rămâne o țintă a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, prin care se încearcă și destabilizarea țării, cum ar fi promovarea în spațiul informațional a falsurilor și manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie și separatism.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie - pentru încă 45 de zile, la 28 iulie - cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, dar și 2 februarie 2023.

Deschide și: Parlamentul a prelungit starea de urgență pentru încă 60 de zile