Comisia pre-vetting a anunțat joi, 30 martie, că a finalizat evaluarea grupului de candidați propuși de Parlament pentru funcțiile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a emis ultima decizie în acest sens. Alexandru Rotari, candidat non-judecător la CSM, nu a promovat evaluarea integrității, conform concluziei transmise de Comisie candidatului și Parlamentului, care este instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz.

Rotari are la dispoziție 48 de ore pentru a notifica Comisia dacă acceptă sau se opune publicării deciziei. În cazul în care nu se face nicio notificare, decizia va fi publicată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată. Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, orice decizie poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în 5 zile din data recepționării.

Pe de altă parte, Comisia juridică din Parlament a aprobat numirea celor trei candidați care au promovat evaluarea, respectiv Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic și Ion Guzun urmând să fie votați în aceeași zi în ședința Parlamentului.

În total, 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant au fost admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Aceștia au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice efectuat de Comisia pre-vetting pentru a putea fi eligibili să ocupe o funcție de membru în CSM.

În urma evaluării non-judecătorilor, Comisia a emis trei decizii de promovare și nouă decizii de nepromovare a evaluării, patru dintre acestea fiind pe motivul retragerii din concurs sau nedepunerii în termen a declarației pentru 5 ani. Până în prezent, 9 dintre cei 12 candidați evaluați au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

În total, opt candidați, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, au participat la interviul Comisiei pre-vetting. Aceștia sunt Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Alexandru Rotari, Valentin Caișîn, Alexandru Postică, Ion Guzun, Ștefan Belecciu și Angela Popil. Încă un candidat din acest grup urmează să primească deciziile Comisiei în zilele următoare.