Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi la Guvern o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău.

Viceprimarul  municipiului Chişinău, Nistor Grozavu a comunicat că situaţia dificilă s-a iscat acum două zile,  după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate. În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

Premierul a accentuat că fiecare autoritate trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească: „Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate”. De asemenea, Pavel Filip a accentuat că problema deşeurilor trebuie soluţionată: ”Nu concludem doar că deşeul trebuie depozitat. Există tehnologii, trebuie făcute investiţii, creată infrastructura necesară pentru reciclarea deşeurilor”.

Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuţios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util. Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai Primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia „Autosalubritate", dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, membrii grupului de lucru vor purta discuţii cu locuitorii satului Bubuieci în vederea găsirii unei soluţii, care ar permite rezolvarea problemelor abordate, precum şi asigurarea salubrizării oraşului Chişinău.

Suplimentar, Premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia. „Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare”.

Vom aminti că toate tomberoanele din Capitală sunt arhipline, din cauză că nu mai sunt evacuate de două zile. Autospecialele sunt blocate la intrare în comuna Bubuieci de către locatarii care nu le mai lasă să depoziteze deşeurile la groapa din localitate.

--- Gunoiştea de la Bubuieci urma sa fie închisă, dupa ce localnicii de acolo au protestat, blocând accesul autospecialelor. Le-au oferit 45 de zile autorităţilor, ca să găsească alt loc pentru evacuarea deşeurilor, însă termenul a expirat pe 2 aprilie. Soluţia legală ar fi groapa de la Ţânţăreni. Acolo însă gunoiul din oraș nu mai ajunge din 2011, tot în urma unui protest al localnicilor, care s-au plâns că nu mai suportă mirosul.