Astăzi, în apropierea satului Haragîș, raionul Cantemir, a avut loc inaugurarea complexului-memorial, dedicat echipajului aerian SMURD. Complexul este constituit dintr-o pistă de decolare improvizată și o alee, care duce către placa comemorativă.

La eveniment au fost prezenți premierul Pavel Filip, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, ambasadorul României în Republica Moldova, secretarul de stat al MAI România, șeful Serviciului PC SE și alți invitați.

"Un moment emoţionant, inaugurarea monumentului In Memoriam celor patru eroi ai echipajului SMURD, care s-a prăbuşit la Haragîş, la 2 iunie 2016. Au participat membrii familiilor îndoliate, Prim-ministrul al Republicii Moldova, ES dl Pavel Filip, miniştri, secretari de stat, generali și oficiali din serviciile de urgență de pe cele două maluri ale Prutului, colegi și prieteni ai celor dispăruți de la SMURD Iași, numeroși localnici. Imi doresc ca acest monument să devină un loc de pelerinaj simbolic la fraţii care s-au jertfit pentru a salva viaţa altor fraţi", a scris Excelenţa Sa, Ambasadorul Daniel Ioniţă pe contul său de facebook.

Anul trecut, pe 2 iunie, un elicopter SMURD, aflat în misiune, s-a prăbușit, pierzându-și viața patru membri ai echipajului. Ulterior, s-a luat decizia de a fi construit un complex-memorial, drept omagiu pentru cei care și-au riscat viața la datorie.