Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Mare - ziua în care Sfântului Duh a coborât asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Potrivit Sfintei Scripturi, în această zi Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut cu darurile sale pe apostoli. Aceștia au căpătat marea putere de a vorbi limbi străine, necunoscute de ei până atunci, pentru a transmite învăţătura Mântuitorului. În aceeași zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Duminica Mare încununează perioada pascală și cade întotdeauna la zece zile după Înălţarea Domnului și la 50 de zile după Paști. Vecernia începe cu rugăciuni de plecare a genunchilor. De la Paști până la Duminica Mare, creștinii nu au îngenunchiat la rugăciuni. Sărbătoarea Duminica Mare sau Cincizecimea a devenit a doua sărbătoare rezervată botezurilor.

Potrivit tradiţiei, în această zi în biserici și case sunt aduse crengi de tei și de nuc, care vor fi păstrate până la Rusalii.