Elevii din clasele absolvente de gimnaziu și licee sunt testați privind pregătirea pentru examenele de absolvire. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare desfășoară, în perioada 27 martie - 07 aprilie, testarea candidaților. La testare participă aproximativ 29.000 de elevi la ciclul gimnazial și19.000 de elevi la ciclul liceal.

Elevii claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să rezolve teste similare cu modelele prevăzute de programele de examen în conformitate cu Instrucțiunile specifice privind modalitatea de testare. 

Testele și baremele aplicate în cadrul pretestării vor fi publicate în fiecare zi de desfășurare a testării, în conformitate cu Ordinul MEC nr. 241/2023, pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (https://ance.gov.md/), la compartimentul Evaluări Naționale.

Testarea candidaților are scopul de a determina gradul de pregătire pentru examenele naționale”, se arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării.

Testele pentru exersare din acest an sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Ministerul Educației și Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească temeinic pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2023.