Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, îi acuză pe unii angajați de la Spitalul Oncologic de „furt din farfuria copiilor bolnavi de cancer”. Și asta după ce a fost efectuat un control la blocul alimentar al instituției. Potrivit ministrei, au fost depistate un șir de încălcări în procesul de pregătire a alimentelor, depozitarea și menținerea produselor alimentare.

Iată care sunt rezultatele anchetei, prezentate de ministră:

  • La locul de muncă, în toiul zilei, absentă era șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician. Varza proaspătă destinată preparării - de calitate proastă, pe juma înnegrită și plină cu apă.
  • Peștele înghețat păstrat la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență.
  • Pâinea la depozit într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil era destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei.
  • Verdeața neagră de umezeală.
  • Produsele procurate nu în cantități mai mari care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici. Pachete de unt de 250 gr și nu în calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci, deși la prepararea unei așa cantități de alimente merg saci de orez, hrișcă, făină. Ușor de sustras, la ce trebuie durere de cap? Plătim mai mult din banul public pentru confortul hoților.
  • În sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan - 738 gr, carne de vită 1 kg. Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă. 
  • Și în alte încăperi depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă - genți pline, cutii de carton, săcușoare - cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături.
  • Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, s-a insistat totuși la deschiderea ei, constatându-se că lumină era, iar acolo, ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Iarăși - nimeni nu știe nimic.
  • În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu - nimeni nu știe nimic.
  • În timpul controlului - un adevărat  „poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistând ascunse 10 pachete de zahăr. „Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate.

În context, Ala Nemerenco scrie că la fața locului a fost solicitată poliția, care a întocmit proces verbal, iar directorul Institutului a inițiat o anchetă de serviciu pe caz. 

Ca urmare, șefa blocului alimentar și-a depus demisia, evitând discuția cu directorul. Cu ea a plecat bucătarul șef, dieticianul și magazionerul.

„A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă.  Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu”, a scris Ala Nemerenco.