După ce la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru a avut o revoltă în octombrie, anul trecut, Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit investigațiile penale pe cazuri de tortură și tratament inuman.

Potrivit acuzatorilor de stat, după ce au fost studiate constatările Avocatului Poporului dintr-un raport privind incendiul de la Spitalul de psihiatrie or.Codru, s-a dedus că mai mulți pacienți au raportat acțiuni de aplicare a loviturilor și folosirea excesivă a forței fizice de către angajații BPDS „Fulger”.

Mai mult, a fost raportat cazul unui pacient, care a fost plasat singur într-un salon de supraveghere, fiind separat de ceilalți pacienți. „Potrivit informațiilor din mass-media, el a prezentat membrilor unui grup de vizită leziuni corporale pe diferite părți ale corpului. La fel, s-a invocat că numitul a fost supus unui tratament inuman și degradant, manifestat prin limitarea de acces la baie, apă potabilă și aplicarea unui tratament medicamentos contrar standardelor prevăzute de lege”, se menționează într-o notă de informare a Procuraturii.

Astfel, Secția combatere tortură a Procuraturii Generale s-a autosesizat pe faptele expuse și a dispus pornirea urmăririi penale privind „Privaţiunea ilegală de libertate” din Codul penal. Acest lucru vine și în concordanță cu art.3 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, care consfințește că nimeni nu poate fi suspus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

Amintim, că 27 octombrie 2022, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru a avut loc o revoltă și un incendiu provocat de pacienți. Atunci, cei internați au baricadat intrările și ieșirile pe un etaj al clădirii, au deteriorat camerele de supraveghere video de pe etaj, au incendiat mobilierul și saltelele din câteva saloane, având asupra lor obiecte periculoase. 

La fața locului au fost solicitați pompierii, însă ei nu au putut pătrunde în interiorul instituției ca să stingă focarul incendiului. Au intervenit forțele de conducere a IGP, IP Centru, IGSU, BPDS ,,Fulger” şi a Procuraturii mun.Chişinău, Oficiul Centru.

În vederea restabilirii ordinii publice și lichidării incendiului, pompierii au spart geamurile clădirii, în același timp, angajații Brigăzii de Poliție cu destinație Specială ,,Fulger” au pătruns în instituție și au intervenit în forță pentru a curma acțiunile persoanelor participante la dezordini.

În timpul intervenției, de către angajații Brigăzii de Poliție cu destinație Specială „Fulger”, a fost folosită forța fizică și mijloacele speciale din dotare. Cazul dat a fost înregistrat în Inspectoratul de Poliție Centru, fiind examinat prin prisma art.285 din Codul Penal „Dezordine în masă”.

Deschide și  Revolta de la Spitalul Clinic de Psihiatrie // Ombudsman: Pacientul care a incendiat spitalul nu prezenta semne clinice de boală psihică