Fostul președinte al R.Moldova, Igor Dodon, nu va putea părăsi teritoriul R.Moldova cu scopul de a vizita Muntele Athos. O decizie în acest sens a fost adoptată de magistrații Curții Supreme de Justiție.

După pronunțarea hotărîrii, socialistul a declarat că s-a așteptat la o asemenea decizie.

Pentru mine acest lucru era evident. Am văzut cum s-a comportat judecătorul, procurorul pe parcursul întregii perioade”, a declarat el.

De menționat că Dodon a solicitat anterior permisiunea de a părăsi teritoriul R.Moldova cu scopul de a vizita Muntele Athos pentru a efectua un pelerinaj.

Precizăm că lui Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.

Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.