Au început lucrările de renovare și conservare a clădirii Circului din Chișinău. În prezent au loc lucrări de reparație a acoperișului clădirii.

Potrivit unei note informative publicate de autorități, lucrările de reabilitare din prima etapă ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului 2023, în funcție de condițiile meteorologice, precum și de alți factori, cum ar fi logistica de aprovizionare cu materie-primă, afectată de multiplele crize din regiune.

Proiectul în cauză este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. În acest sens, au fost alocați peste 1,8 milioane euro pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă.

Lucrările vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi. Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. Acest lucru ar putea fi realizat în viitor prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare”, se menționează în nota informativă.

Edificiul Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

Circul din Chisinau

Circul din Chisinau

 

Acoperisul cladirii Circului

Acoperisul cladirii Circului

 

Circul

Circul