La Ungheni a fost lansat primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale. Astfel, victimele infracțiunilor privind viața sexuală din municipiu vor putea beneficia de consiliere și ajutorul necesar. Conceptul acestui serviciu se bazează pe bunele practici identificate la nivel local, dar și european, din perspectiva cadrului normativ, experienței și atribuțiilor Ministerului Afacerilor Interne. 

O echipă multidisciplinară formată din mai mulți specialiști va acorda toate serviciile de care are nevoie o persoană care a fost supusă violenței sexuale. 

„Acest Serviciu trebuie să rezolve o serie de provocări pe care le au, inclusiv, colegii mei din poliție atunci când vorbim de un răspuns prompt si consolidat pentru victimele violenței sexuale. Este foarte important cum implementăm o abordare intersectorială, căci atunci când vorbim de violență, nu este responsabilitatea doar a unei entități și, ceea ce avem de consolidat cel mai mult, este componenta intersectorială și multidisciplinară care să asigure un răspuns eficient pentru toate persoanele care au trecut prin experiențe de acest gen”, a menționat secretarul de stat Daniella Misail Nichitin, alături de reprezentanții Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), ambasadorul UE în Republica Moldova, ES Janis Majeiks, și alți reprezentanți ai autorităților publice și locale.  

Înființarea serviciului specializat pentru victimele violenței sexuale reprezintă o schimbare a modului de intervenție a autorităților și a sprijinului acordat victimelor agresiunilor, prin asigurarea de servicii centrate pe nevoile victimelor, precum: examinări medicale, asistență post-traumatică, orientare și consiliere.

Totodată, printre măsurile întreprinse de MAI pentru a susține victimele violenței sexuale se regăsește și crearea Centrului de Justiție Familială, care va deveni funcțional la începutul lunii iunie curent.

Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost înființat în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova și cu autoritățile centrale și locale.