Începând cu joi, 23 martie curent, Agenția Servicii Publice (ASP) lansează în regim de pilotare prestarea a 19 servicii din domeniul stare civilă prin noua platformă de dezvoltare a serviciilor electronice.

Astfel, cetățenii care au semnătură electronică vor putea solicita on-line următoarele servicii de stare civilă:

  • certificat/duplicat/extras de pe actul de naștere, căsătorie, deces, divorț,
  • schimbarea numelui şi/sau prenumelui,
  • certificat/duplicat de stabilire a paternității,
  • certificat de capacitate matrimonială,
  • certificat privind starea civilă,
  • certificat explicativ,
  • extras multilingv de pe actul de naștere, căsătorie, deces,
  • aviz privind afirmarea/infirmarea schimbării numelui și/sau prenumelui,
  • aviz cu privire la anularea și/sau modificarea actului de stare civilă.

Procesul de depunere a cererii este mult mai ușor, deoarece majoritatea câmpurilor sunt deja precompletate cu datele personale ale solicitantului, conținute în diferite sisteme informaționale. Astfel, încurajăm cetățenii Republicii Moldova să obțină o semnătură digitală. Serviciile de stare civilă pot fi accesate online, prin intermediul portalului serviciilor publice: www.servicii.gov.md, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil conectat la Internet, fără a fi nevoie să vă deplasați la subdiziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către ASP.

Noua platformă permite solicitantului să comande servicii de stare civilă atât pe numele său, cât și pe numele rudelor (mamă/tată, soră/frate, fiu/fiică, nepot/nepoată (pe linia directă), soț/soție) sau a persoanelor împuternicite. 

În prezent, documentele de stare civilă comandate online pot fi obţinute de către beneficiar doar pe purtător hârtie. Actele  pot fi ridicate la sediul unui centru multifunctional, pe care l-ați selectat atunci când ați plasat comanda, ori le puteți primi direct la adresa indicată, utilizând serviciul guvernamental de livrare MDelivery.

Serviciile de stare civilă, comandate online, se furnizează contra plată şi se achită prin intermediul serviciul guvernamental de plăți electronice MPay, utilizând orice instrument de plată la alegere, cum ar fi: cardul bancar, ApplePay/Google Pay, internet banking, plăți în numerar și monede electronice.

Mai multe informații despre procedura de solicitare a serviciilor de stare civilă prin intermediul noii platforme puteți afla pe site-ul ASP, www.asp.gov.md sau pe adresa electronică: [email protected]

Proiectul a fost elaborate în conlucrare cu Agenția de Guvernare Electronică.