În școlile cu predare în limba română din Ucraina, treptat, se va reduce procentajul de materii predate în limba nativă. Asta pentru că se dorește tot mai mult predarea în limba ucraineană, conform noii Legi a Educației din Ucraina, scrie Agenția din Cernăuți BucPress.

Sursa menționează că potrivit legii, care a intrat în vigoare la 1 septembrie curent, majoritatea școlilor cu predare în limba română trebuie obligatoriu să-și adapteze planul de învățământ. Astfel, începând cu elevii din clasa a V-a minimum 20% din discipline vor fi predate în ucraineană, iar această cotă lingvistică va crește până la cel puțin 80% la liceu, explică pentru postul public de televiziune Suspilne Cernăuți, Minu Pavalachi, șeful Direcției de Învățământ a comunei Herța.

„Începând cu clasa a V-a circa 20 la sută din materii vor fi predate în ucraineană. Treptat, în fiecare an, acest procent va crește”, a menționat Pavalachi.

Specialistul susține că toate cadrele didactice și primăriile sunt obligate să respecte prevederile legii. În școlile finanțate de statul ucrainean, părinții nu se pot opune acestui proces, cu toate că și-ar dori să păstreze sistemul de învățământ integral în limba română.

În comuna Herța vor avea loc consultații cu cadrele didactice și cu părinții elevilor, pentru a decide care discipline vor fi predate în ucraineană și care în limba română - pentru a trimite centralizat către minister solicitările de manuale.

În pofida faptului că majoritatea părinților sunt indignați, unii susțin „că nu este cea mai rea idee”. Totuși, specialistul și-a exprimat punctul personal de vedere, spunând că de la un an la altul elevii vor vorbi tot mai mult în ucraineană și tot mai puțin în română.

Întrebat de jurnalista cernăuțeană Tatiana Panțâr ce ar trebui să facă părinții români care nu sunt de acord cu acest nou sistem de învățământ impus de stat, Minu Pavalachi a spus că nimic nu mai poate fi făcut la nivel individual pentru că profesorii și conducerea școlilor sunt nevoiți să respecte legile în vigoare, adăugând că predarea tuturor disciplinelor în limba română este permisă doar în școlile private.

De menționat că în Ucraina nu există nicio școală privată finanțată de Guvernul României, în timp ce în regiunea Transcarpatia există o serie de școli finanțate de Ungaria.