Blocajul de la CSM // Ping-pong de replici între ministrul Justiției și magistrați: Adunare generală extraordinară vs. concurs public

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a rămas nefuncțional și fără membri aleși de către judecători, reprezentanții puterii judecătorești și reprezentanta puterii executive și-au adresat replici și acuzații reciproce de imixțiuni și blocaj în activitate.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, i-a mustrat pe judecători de faptul că sunt reticenți în ceea ce privește curățarea sistemului judecătoresc.
„Eu înteleg că se pune întrebarea cât de reprezentativ ar fi acest CSM dacă va avea 6 membri non-judecători desemnați de Parlament și înțeleg anumite nemulțumiri. Dar trebuie să înțelegem că suntem într-o situație extrem de complicată și neobișnuită. La bază trebuie totuși pus interesul public și în acest sens, eu fac un apel către toți judecătorii să înțeleagă această situație și să se convoace în Adunare generală ca să aleagă măcar câțiva judecători. Haideți să fim rezonabili”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei dezbateri publice.
De cealaltă parte, președintele interimar al Asociației Judecătorilor din R. Moldova, Ion Chirtoacă, a respins acuzațiile de blocaj din partea judecătorilor, subliniind că și Parlamentul este în egală măsură de vină pentru faptul că până în prezent nu și-a desemnat cei 6 delegați în cadrul CSM, astfel încât Consiliul să poată funcționa.
„Eu tot pot spune că Parlamentul creează blocaj în CSM. Parlamentul desemneaza 6 candidaturi, pe când noi numim doar 4. Respectiv majoritatea sunt non-judecători. Eu cred că pe data de 28 aprilie noi vom alege membrii. Poate Ministerul va propune și alte candidaturi, ca să avem din ce să alegem”, a menționat Ion Chirtoacă.
Magistrata din cadrul Judecătoriei Cahul, Marina Rusu, a afirmat faptul că se dorește un nou Consiliu Superior al Magistraturii, dar consideră că cel puțin jumătate din componența CSM trebuie să fie membri judecători. De asemenea, judecătoarea a venit și cu o soluție, ca în cazul în care nu se va reuși de mai multe ori numirea membrilor CSM în cadrul Adunării Generale, să poată fi organizat un concurs public de selecție a judecătorilor la CSM.
Această propunere a fost salutată de către ministra Justiției, care a mai menționat că ar fi binevenită și o Adunare Generală extraordinară a judecătorilor, în cadrul căreia să fie discutat anume subiectul ce tine de alegerea membrilor CSM.
Avocatul Asociației „Promo Lex”, Vadim Vieru, a subliniat că interesul public trebuie să prevaleze și a criticat procesul de pre-vetting, care ar fi adus sistemul judecătoresc în impasul din prezent, prin faptul că unele proceduri nu au fost respectate.
Și expertul în justiție, Nicolae Eșanu, a criticat modul în care are loc reforma justiției, spunând că o viitoare guvernare ar putea demola tot ce a facut actuala. „Acum trebuie să ne asigurăm că CSM este constituit și funcționează legal. Ca să nu ajungem în situația foarte proasta, cum de exemplu în Serbia - când au concediat mulți judecători și apoi au fost nevoiți să-i reangajeze. Am auzit ideea că ar putea funcționa CSM doar cu profesorii aleși de Parlament. Sper că această propunere să fie analizată la calm. Am putea avea CSM fără niciun judecător, dar noi trebuie să știm că Constituția prevede clar: că în CSM sunt membri judecători și membri non-judecatori. Atunci trebuie să avem o soluție ca să găsim o altă modalitate în care să se aleagă judecătorii”, a subliniat expertul.
Discuțiile au fost organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, EU Debates Café, cu subiectul „Formarea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii: provocări și soluții juridice”.