Femeile nu sunt doar beneficiare ale securității, ci creatoare de securitate, iar aceasta este o perspectivă care ne poate moderniza țara. Asemenea prevederi se regăsesc în Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027, programul național de implementare a cărei a fost aprobată astăzi de Guvern. 

Precum precizează reprezentanții MAI, acesta este al doilea plan adoptat de Republica Moldova, care acordă femeilor rol activ în crearea contextului de securitate.

Menirea principală a planului este să creeze o serie de oportunități de reprezentare calitativă a femeilor în sectorul de securitate şi apărare pe plan intern și extern, inclusiv în procesul de negociere a conflictelor, în vederea asigurării securității întregii societăți - atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Totodată, este pentru prima dată când Programul național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU presupune o serie de acțiuni care vizează acțivități implementate în comun cu organele administrației publice locale”, se arată în comunicatul emis de Ministerul de Interne.

Costul estimativ al Programului este de 23 606, 9 mii lei. Finanțarea Programului va implica mijloace financiare din bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală, precum și cu suportul din partea partenerilor de dezvoltare.