Începând de mâine, 22 martie 2023, cetățenii vor putea accesa, în regim online, încă 20 de servicii electronice privind actele de stare civilă.  Acestea se referă la diferite scenarii de viață naștere, deces, căsătorie și divorț, informează Agenția de Guvernare Electronică (AGE).

Serviciile vor fi disponibile în regim online, datorită platformei Front-Office Digitization (FOD), soluție digitală performantă, dezvoltată de AGE și apreciată cu „Premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale”, în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS Forum 2023).

Platforma FOD a fost prezentată astăzi, 21 martie, în Conferința de presă, susținută de Olga Tumuruc, directoarea AGE și echipa de autori ai proiectului FOD.

Potrivit experților AGE, platforma oferă multiple oportunități, printre cele mai importante fiind menționate:

  • Un instrument standardizat care permite digitalizarea serviciilor la nivel național
  • Conectat la magistrala națională de date
  • Integrat și conectat cu toate serviciile electronice de platformă (plăți, notificare, autorizare, jurnalizare, livrare)
  • Sistem unic ce permite dezvoltarea de noi servicii, în mod individual, de către companii și instituții
  • O singură interfață pentru utilizatorii de servicii publice electronice
  • Integrare cu portalul MCabinet pentru a recepționa servicii în format 100% digital, fără vreo deplasare la ghișee.

Până în prezent, pe platforma FOD, au fost dezvoltate, în decurs de un an, peste 50 de servicii publice electronice, care sunt disponibile pentru cetățeni pe Portalul serviciilor publice (servicii.gov.md) și urmează a fi create și alte sisteme și servicii precum e-APL, e-Consulat, e-Apostila, e-Cazier și multe altele care sunt incluse în agenda de transformare digitală a Guvernului Republicii Moldova pentru următorii ani, precizează reprezentanții AGE.

Soluția digitală Front-Office Digitization (FOD) a fost dezvoltată de specialiștii AGE cu suportul partenerului strategic al e-guvernării Grupul Banca Mondială.