Cinci focare de boli au fost depistate la animalele și păsările din R. Moldova, săptămâna trecută. Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), 3 focare de pestă porcină africană au fost înregistrate la porcii domestici: două focare în raionul Ungheni, localitatea Costuleni și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda.

Un alt focar de pestă porcină africană a fost depistată la mistreții din raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.

La fel, un focar de boală de Newcastle la porumbei în mun. Chișinău. Potrivit Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviară) sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului. 

În cazul focarelor, se efectuează un control al rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focare, sunt stabilite zonele de protecție și zonele de supraveghere în focarele de porci domestici și zona infectată în focarul de mistreți. Controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizarea, eliminarea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor – de asemenea sunt monitorizate.

În context, mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, punctele de sacrificare, târgurile de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată.