Cele trei proiecte de legi ce țin de activitatea Serviciului de Informații și Securitate necesită a fi modificate în proporție de circa 60% pentru a exclude abuzurile. De această părere este Octavian Iachimovschi, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție.

Mai exact, Iachimovschi s-a referit la poiectul ce ține de atrbuțiile Serviciului de Informații și Securitate, proiectul de lege privind activitatea informativă și contrainformativă, precum și proiectul de lege ce ține de statutul special al ofițerilor SIS. Potrivit lui, proiectele de legi ce țin de activitatea SIS în formula actuală pot duce la ingerințe în activitatea procurorilor.

De aceeași părere este și procurorul șef al Secției de control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret a Procuraturii Generale, Viorel Radețchi. Potrivit lui, proiectele de legi trebuie să vină cu delimitări foarte clare privind activitatea de investigație a ofițerilor SIS și unde începe deja activitatea de investigație a procurorilor.

Suntem bucuroși că am intrat în rezonanță cu memrii Comisiei de la Veneția. Proiectele de legi inițiale aduc ingerință în activitatea personală și chiar în activitatea economică pe alocuri. E necesar de modificat legea, dar  este necesar de intervenit și pe alte legi. De exemplu, ofițerul SIS să fie exclus din categoria de ofițer de investigații, pentru că el e ofițer de informații și nu de investigații. Serviciile secrete nu sunt organe de investigații penale. Ci ele vin să prevină și să informeze despre ceea ce ține de securitatea statului, care sunt pericolele și riscurile pentru securitatea statului. Trebuie să delimităm clar până unde merge investigația informativă, ca să nu intrăm pe investigația penală”, a declarat Viorel Radețchi, în cadrul dezbaterilor parlamentare organizate astăzi, 21 martie.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a menționat că recunoaște faptul că proiectele de legi trebuie îmbunătățite, îndeosebi după ce Comisia de la Veneția a venit cu o serie de critici și propuneri de îmbunătățire la capitolul atribuții pentru Serviciul de Informații și Securitate și control asupra acestei instituții.

Toți înțeleg că legea veche era demult depășită. Acea lege veche este cu mari probleme și indiferent cine venea în fruntea SIS, putea face abuz. Pentru că am mai avut cazul cu expulzarea cetățenilor turci, dar multe documente erau secretizate și nu am mai aflat cine era în fruntea operațiunii. Dar încet-încet se vor desecretiza acele informații și într-un viitor foarte scurt vom avea o finalitate. Și sper că cei care au făcut abuz, nu vor plăti doar amenzi, ci vor face și pușcărie pentru abuz de putere”, a menționat Lilian Carp.

Amintim, că Parlamentul a venit cu trei proiecte de legi, care să îmbunătățească activitatea SIS. Cele trei proiecte țin de mai multe împuterniciri pentru ofițerii SIS în ativitatea lor de investigare și informare, noi prerogative ce țin de operațiunile informative și contrainformative.