Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova privind introducerea sintagmei „limba română“ în toate domeniile vieții culturale și științifice, precum și în toate documentele legislative și administrative. Decizia Parlamentului de la Chișinău, potrivit Academiei Române „este un semnal în vederea recunoașterii în plan european a unității culturale” dintre cele două maluri ale Prutului.

Fundamentată științific, susținută cu argumente incontestabile, sintagma „limba română“, clară și univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent („limbă moldovenească“, „limbă de stat“, „limbă oficială“ sau „limbă maternă“), pune pregnant în evidență legăturile istorice și culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte și de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie și pe aspirații comune”, se arată în comunicatul Academiei Române.

Academia Română subliniază că adoptarea hotărârii Parlamentului R. Moldova de introducere a sintagmei „limba română“ în învățământ, știință și cultură, administrație și justiție reprezintă „un act important, un semnal decisiv în vederea recunoașterii în plan european a unității noastre culturale”.

Această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română și Academia de Științe a R.Moldova, întrucât apărarea, cultivarea și promovarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for științific, cultural și de consacrare din România, se mai arată în comunicat.

Amintim că pe 16 martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat la inițiativa deputaților PAS o lege care prevede eliminarea „limbii moldovenești” și altor sintagme similare și înlocuirea cu sintagma „limba română”. Decizia parlamentului a stârnit nemulțumirea forțelor politice de opoziție care au acuzat majoritatea parlamentară de încălcarea Constituției.

Deschide și: Vot final // Limba română, unica stăpână! „Limba moldovenească” dispare din toate legile R. Moldova

Decizia de legiferare a limbii române a nemulțimit și Kremlinul care nu a ezitat prin purtătoarea de cuvânt a MID-ului să atace autoritățile de la Chișinău insitând pe „limba moldovenească”.

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că va promulga legea, reiterând că „în R.Moldova este vorbită limba română”. 

Deschide și: „Limba română” în legislația R. Moldova // Maia Sandu: Voi promulga această lege imediat ce ajunge la mine pe masă