Pacientul care a provocat incendiul din 27 octombrie 2022 la Spitalul Clinic de Psihiatrie nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare, constată Avocatul Poporului într-un raport special privind incendiul de la Spitalul de Psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chișinău. Ombudsamnul constată că pacientul nu trebuia să fie plasat în secția nr.10 a Spitalului, unde se aflau pacienți cărora le-au fost aplicate măsuri de constrângere cu caracter medical,ci ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos..

Ombudsmanul notează că pacientul care a provocat incendiul din 27 octombrie nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare în spitalul de psihiatrie, și, probabil, nu trebuia să fie plasat în secția nr.10 a IMSP SCP Codru, dar ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos necesar și implicarea lui în programe cognitiv-comportamentale cu scopul de a corectarea comportamentul disfuncțional  – fapt menționat și de către IMSP SCP Codru. La moment persoana a fost externată și plasată într-o instituție penitenciară, la decizia instanței de judecată”, se arată în Raportul Avocatului Poporului.

În același timp, Avocatul Poporului constată că incidentul ar fi fost provocat și din cauza lipsei unor acțiuni din partea Ministerului Sănătății și a Spitalului privind instituirea unor mecanisme de prevenire a situațiilor tensionate și a incidentelor.  

În viziunea Ombudsmanului, intervenția BPDS „Fulger” prin folosirea unor mijloace speciale de tip grenade audiovizuale și alte mijloace au fost disproporționate și nu a fost respectat principiul proporționalității și gradualitatea aplicării mijloacelor speciale, în conformitate cu standardele internaționale și prevederile legale.

Ombudsmanul este îngrijorat de consecințele care au urmat față de pacienții implicați în incendiul din 27 octombrie, cu aplicarea unor măsuri excesive asupra persoanelor implicate în incident, fapt ce în viziunea Avocatului Poporului pot fi enunțat ca represalii și răzbunări. Or, în cadrul vizitei repetate din 28 noiembrie Comisia specială a constatat că starea unui pacient (implicat în incidentul din octombrie 2022) a devenit și mai precară. 

Ombudsmanul, de asemenea, este îngrijorat de faptul că Procuratura Generală nu a cercetat sub toate aspectele incidentul, nu a dat apreciere obiectivă intervenției BPDS „Fulger”, precum și dacă condițiile de plasament nu reprezintă tratament degradant sau inuman. Iar poziția Procuraturii Generale precum că nu s-a intervenit din motivul absenței plângerilor depuse de către pacienți, iar demararea oricărui control în secția nr.10 excedă competențele atribuite prin lege Procuraturii Generale, nu poate fi susținută de către Avocatul Poporului. Or, spre deosebire de alte persoane care sunt libere să sesizeze oricând organele de drept și să reclame violările de drepturi, situația pacienților din secția nr.10 diferă considerabil și ar fi trebuit acțiuni pro active din partea procuraturii. 

Avocatul Poporului a înaintat un set de 20 de recomandări Ministerului Sănătății și IMSP SCP Codru, cu solicitarea de a fi puse în discuție într-o ședință comună. Totodată, Oficiul Avocatului Poporului va continua monitorizarea și evoluția situației.  

Amintim că pe 27 octombrie 2022, un incendiu a izbucnit în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. Potrivit poliției, incendiul s-ar produs din cauza pacienților spitalului care s-au baricadat și au dat foc la saltele și mobilier. 

Deschide și: FOTO // Incendiu la Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală. Pacienții ar fi dat foc la mobilier

În aceeași zi, Oficiul Avocatului Poporului a anunțat că monitorizează incidentul produs la Spitalul Clinic de Psihiatrie. 

Deschide și: Revolta pacienților Spitalului Clinic de Psihiatrie din capitală, în atenția Avocatului Poporului

Ministerul Sănătății a menționat tot atunci că incendiul s-a produs în secția în care se aflau persoane care au comis infracțiuni grave, aflate sub supraveghere riguroasă.

Deschide și: Ministerul Sănătății: Incendiul de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ar fi fost provocat de pacienți care au comis infracțiuni grave