Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin firma de media - Exclusiv Media SRL. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. 

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitri Ciubașenko – candidatul oficial la prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom.

Westerby Limited este o firmă din Bahamas, cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente#BahamasLeaks.

Legăturile offshore-ului din Bahamas cu Federația Rusă sunt demonstrate și prin mai multe procese aflate pe rolul instanțelor. Astfel, potrivit deciziilor instanțelor de arbitraj din Moscova şi Republica Marii El (Federația Rusă), Westerby Limited apare într-un dosar în care mai multe companii încercau să recupereze aproximativ un miliard de ruble (echivalentul a 20 milioane de dolari) de la compania Nedra. Într-un alt dosar, cu firma offshore Clear Starinvest S.A., se discuta despre recuperarea a 460 000 de dolari.

Administratorul firmei Exclusiv Media SRL, Petru Burduja a declarat că banii au ajuns în compania sa prin transferuri legale şi sunt destinaţi dezvoltării postului de televiziune NTV.

Întreg articolul AICI.

(UPDATE: 13:11) Deputatul PSRM și proprietarul Exclusiv Media SRL, Corneliu Furculiță, a comentat pe pagina sa de Facebook investigația efectuată de jurnaliștii RISE. Potrivit lui, toate tranzacțiile financiare sunt legale și corespund legislației naționale și internaționale.

Toate tranzactiile financiare ale companiilor vizate sint in perfect acord cu legislatia nationala si internationala. Respectarea legii a fost si este o prioritate pentru fondatorii companiilor in cauza.

Imprumutul a fost inregistrat conform legislatiei in vigoare la Banca Nationala, iar CNA a solicitat toate documentele referitoare la aceasta tranzactie si le-a primit spre verificare, fara a fi depistate careva incalcari.

Si, in general, noi incercam sa gasim resurse financiare din credite si investitii. Niciodata nu am utilizat si nici nu ne-am gindit sa utilizam bani din buget sau din miliardele furate din sistemul bancar, asa cum se practica in tara la noi, asa cum sunt finantate unele surse media din Republica Moldova.

Niciun leu din sumele imprumutate in acest an nu a fost destinat activitatilor partinice. Sint tranzactii destinate exclusiv activitatilor de antreprenoriat”, a scris el.