Problema datoriilor Apă-Canal Chișinău rămâne în continuare pe agenda Primăriei capitalei, iar discuțiile cu ANRE și cu Premier Energy sunt destul de complicate, susține viceprimarul de Chișinău responsabil de acest domeniu, Irina Gutnic. Potrivit demnitarei, cei de la Apă-Canal vin cu 3 scenarii privind datoriile la energia electrică.

Prima soluție ar fi înghețarea acestor datorii sau eșalonarea lor până la finele anului 2023.

Ne-am obliga să achităm prima tranșă din această datorie din momentul în care vom obține debursarea banilor de la BERD și BEI, care a fost stopată pe parcursul anului 2022 din cauza neîndeplinirii acelor obligații contractuale. Una din aceste obligații a fost îndeplinită, când la 13 ianuarie tariful a fost ajustat, și sperăm că până la finele lunii februarie vom reuși cesionarea acelei datorii către Primărie, fiind semnat un acord între Primărie și bănci. Băncile au promis să remită draftul de contract în cazul în care reușim semnarea acestuia”, a declarat Irina Gutnic în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.

Viceprimarul mai spune că a doua soluție pe care a propus-o celor la Prmeier Energy este ca să obțină eșalonarea datoriei cu solicitarea extraordinară de ajustare a tarifului.  

Apă Canal ar urma să pună în exploatare câteva proiecte investiționale, care ar da posibilitatea ANRE-ului să ajusteze tariful. Plus suntem în discuții cu cel puțin 5 suburbii pentru încheierea contractelor de delegare. Acesta este un argument forte ca să solicităm ANRE-ului să ajusteze tariful și respectiv să avem încasări suplimentare, care ne-ar permite să achităm datoria acumulată.

Mai există și o a 3 soluție. Pentru mâine propunem o ședință comună la ANRE, la orele 16:00, vom discuta un nou scenariu, dar nu pot să-l vociferez până nu ajungem la un numitor comun. Astfel, încât să întocmim un Acord de eșalonare a datoriei până la finele lui 2023”, a mai spus Irina Gutnic.

Amintim, că datoriile întreprinderii municipale Apă-Canal pentru energia electrică față de Premier Energy se ridică în prezent la suma de 68 mln. de lei.