Ultimii figuranți ai dosarului ”certificatelor de dizabilitate Rezina” vor ajunge pe banca acuzaților. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, care a trimis în instanță inclusiv organizatoarea, învinuită de 19 episoade, un medic și doi solicitanți învinuiți de comitere a traficului de influență.

Potrivit unui comunicat, pe 14 februarie 2020, Centrul Național Anticorupție a început urmărirea penală în baza denunțului unui cetățean privind acțiunile ilegale, comise de către angajații Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina din cadrul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.
 
Inculpații sunt acuzați că au pretins mijloace bănești în sumă de 4000 – 6000 lei, susținând că au influență asupra persoanelor publice, în vedere determinării acestora de a emite decizie privind acordarea gradului de dizabilitate.

Anchitatorii au stabilit că specialistul relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina, acționând de comun acord cu asistenta medicală, susținând că au influență asupra persoanelor publice, membri ai Serviciului pentru determinarea gradului de dizabilitate al Consiliului Național pentru Determinarea Dezabilității şi Capacității de Muncă, să-i determine pe aceștia să acorde gradul de dizabilitate solicitat, au pretins de la mai multe persoane interesate mijloace bănești ce variau între 4000 – 18 500 lei, în lipsa corespunderii criteriilor prevăzute de legea cu privire la determinarea dizabilității.

Au fost documentate 20 de episoade privind pretinderea și acceptarea banilor.
 
Învinuiții își recunosc vina, iar cauza penală a fost deferită justiției, urmând să fie examinată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina.
 
Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi de la 150 000 la 200 000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Procuratura Anticorupție a expediat anterior în instanța de judecată alte cauze penale în privința altor persoane documentate în cadrul aceluiași dosar, care au solicitat examinarea în procedură simplificată de recunoaștere a vinei, fiind obținute sentințe de condamnare în privința a 28 de inculpați printre care patru medici, asistente medicale și membri ai echipelor medicale, cu confiscarea mijloacelor bănești obținute ilegal.