Salvatorii din R.Moldova și România își vor dezvolta capacitățile de intervenție pentru a acorda asistență calificată oamenilor aflați în dificultate. În acest sens, la Iași (România), a fost inaugurat un poligon de instruirea salvatorilor în cadrul proiectului SMURD-2. Evenimentul a fost organizat în contextul realizării programului operațional comun al Uniunii Europene, România-Republica Moldova.

Pe Poligonul din Iași vor fi instruiți 200 de pompieri din România și R. Moldova.

Astfel, 100 de salvatori moldoveni vor beneficia de pregătire specializată în domeniul căutare-salvare și în domeniul stingerii incendiilor.

În cadrul proiectului SMURD-2, R.Moldova a beneficiat de 15 autospeciale de intervenție și urmează a fi construite 4 piste de aterizare de tip heliport pentru elicopterele SMURD. Tot în cadrul programului, partea română a construit Centrul național de formare profesională în stingerea incendiilor și căutare – salvare Iași, pentru pregătirea specialiștilor în domeniu.

La ceremonia de inaugurare a Poligonului de instruire au participat ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Nicolae Bode, secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr. Raed Arafat, șefii IGSU din R.Moldova și România - Alexandru Oprea și, respectiv, Dan-Paul Iamandi.

Evenimentul a fost organizat în contextul realizării programului operațional comun al Uniunii Europene, România-Republica Moldova, în care participă 5 parteneri. Beneficiarii proiectului din Republica Moldova sunt: IGSU, Ministerul Sănătății și Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău, iar din România sunt: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” Iași, dar și Inspectoratul General de Aviație al MAI România.