Procuratura Generală va contesta hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, ar urma să obțină 800 mii lei drept prejudiciu moral, cauzat de tragerea ilegală la răspundere penală în anul 2017 pentru „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii”. Potrivit reprezentanților PG, hotărârea instanței de fond este una „exagerată”.

Procuratura consideră suma încasată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul reclamantei Domnica Manole, prin hotărârea din 08 februarie 2023, drept una exagerată, or conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului despăgubirile trebuie să fie juste și raționale, în așa mod încât să asigure o compensare eficientă și nicidecum excesivă. Astfel, soluția instanței va fi contestată cu apel în termenul prevăzut de lege”, a declarat pentru Deschide.MD purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Amintim că, prin decizia Judecătoriei Chișinău, Domnica Manole ar urma să obțină 800 mii lei drept prejudiciu moral, după ce a fost trasă ilegal la răspundere penală. Mai exact, Manole a fost judecată pentru faptul că în anul 2016, fiind judecător la Curtea de Apel, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ține de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui R.Moldova prin vot direct. Ca urmare, Manole a fost demisă din postul de judecător, pe numele său fiind pornit un dosar penal.

În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la acuzații.

Deschide și: DOC // Instanța a decis: Președintele CCM, Domnica Manole, va primi 800 mii lei pentru tragerea ilegală la răspundere penală