Protecția sănătății și asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului au fost discutate astăzi, în cadrul primei reuniuni a experților în domeniul sănătății. Ședința a avut loc în orașul Tiraspol, la oficiul Misiunii OSCE în R.Moldova.

Delegația de la Chișinău a fost condusă de către Dragoș Guțu, Director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Institutului de Medicină Urgentă și a Biroului politici de reintegrare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat disponibilitatea plasării copiilor, diagnosticați cu paralizie cerebrală, în instituțiile medicale și în centrele de reabilitare specializate din R.Moldova, cu oferirea accesului la tratament înalt calificat.

În prezent, în regiunea transnistreană sunt înregistrați aproximativ 500 de copii diagnosticați cu această maladie, dintre care 62 sunt documentați cu acte de tip național. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău vor identifica mecanismul de asigurare a beneficierii de servicii de specializare înalt calificată pentru tratamentul acestei categorii de copii.

În partea ce vizează aspectele de import a medicamentelor de către agenții economici din regiunea transnistreană, a fost constatată o dinamică pozitivă, procesul de eliberare a autorizațiilor desfășurându-se fără impedimente.

De la finele lunii februarie 2022 și până în prezent, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a eliberat 1956 de autorizații de import, dintre care 551 au fost pentru medicamente neînregistrate.

Preluând cererile agenților economici menționați, Comisia a manifestat deschidere și receptivitate întru examinarea acestora în regim prioritar, a specificat directorul AMDM.

A fost menționat recentul caz cu caracter umanitar, soluționat cu succes grație implicării eficiente și operative a MAI și Ministerului Sănătății, care au asigurat  transportare acasă a unei cetățene a R.Moldova, originară din regiunea transnistreană, spitalizată în Polonia în urma unui accident rutier. 

Experții au manifestat deschidere întru menținerea unui dialog constant pe aspecte din sfera ocrotirii sănătății și domeniul farmaceutic, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.