Medicamente, echipamente IT, valută, articole din aur și alte bunuri nedeclarate au fost depistate de inspectorii vamali pe parcursul săptămânii, reușind să prevină 39 de tentative de trafic ilicit de mărfuri. În perioada 28 ianuarie - 4 februarie, au fost stabilite 44 de încălcări ale legislației vamale, adițional fiind identificate și mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării, se arată în comunicatul Serviciului Vamal.

Cazurile au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Palanca, Otaci, Criva, Giurgiulești, Sculeni, Costești, Tudora precum și inspectorii din cadrul postului vamal intern de control Hârbovăț. În cadrul verificărilor inspectorii vamali au depistat mai multe bunuri nedeclarate: medicamente, echipamente IT, valută, articole din aur, accesorii pentru aparate foto și video, o vioară,  borcane vacuum pentru masaj, articole vestimentare și încălțăminte, articole de bijuterii, piese auto uzate, medicamente de uz veterinar, produse cosmetice, țigări. 

În aceeași perioadă ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat patru tentative de transportare ilegală a mărfurilor și anume articole vestimentare, panouri fotovoltaice, accesorii auto și accesorii IT.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor, iar făptașii riscă amenzi conform legislației în vigoare.

În perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Căușeni (PVI), Bălți (PVI), Orhei (PVI), Briceni (PVI), au fost stabilite 44 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului.

Inspectorii vamali au mai identificat 64 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării, 34 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.  

Persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul R.Moldova.