Companiile din Republica Moldova pot exporta mărfuri în Uniunea Europeană, doar că trebuie să dețină statutul de agenți economici autorizați (AEO). Până la moment, peste 100 de companii din țară au obținut statutul de agent economic autorizat, care trebuie confirmat periodic.

Asta presupune investiții în securitatea lanțului de aprovizionare și un control intern mai riguros în ceea ce privește securitatea și siguranța transporturilor de mărfuri.

„Agenții economici autorizați au anumite avantaje la traversarea frontierei, prin existența unor piste special destinate, dar și a unor formalități vamale accelerate. Este foarte important ca titularii autorizațiilor AEO să fie responsabili, să respecte angajamentele luate”, punctează ministrul Dumitru Budianschi.

Republica Moldova este prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă AEO, programul Agent Economic Autorizat fiind implementat în anul 2014.

Avantajele au fost negociate cu UE din 2020.

Prin urmare, începând cu 1 noiembrie 2022, prin decizia de recunoaștere reciprocă a programelor AEO ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova, titularii de statut AEO - pentru securitate și siguranță sunt reciproc acceptați, fiindu-le acordate toate beneficiile deciziei.